Sernik kajmakowy z dynią

[Głosów:13    Średnia:5/5]

Sernik kajmakowy z dynią

Serniki to moja przypadłość. Wciąż mam wiele pomysłów na ich wykonanie. Pieczone smakują mi najbardziej, choć wyróżniłabym jeszcze kilka ulubionych bez pieczenia. Sernik ricotta z malinami Z tęsknotą wracam do tych kilkakrotnie wypróbowanych prze ze mnie i moich czytelników. Na pierwsze miejsce wysuwa się tu niedawno opublikowany Słoneczny sernik mango. Często zaglądacie też na klasyczną wersję sernika, który piekę w okresie świątecznym. Sernik Wielkiej Nocy – Klasyk Pytacie o bezglutenowe wersje, te również znajdziecie na blogu. Sernik ze śliwkami – bez glutenu Naliczyłam ich 16, jest w czym wybierać. Najnowszy sernik bez glutenu wymyśliłam przypadkiem. Zostało mi puree z dyni, dokupiłam masę kajmakową i ser. Przepis zamieszał mi w głowie i już trafił na Moją Chochlę. Warto spróbować, bo jest uroczo przepyszny. Wykorzystajcie nagromadzone zapasy dyni do słodkiego deseru, który zachwyci smakiem i wyglądem. Nie ma co się przejmować za nadto kaloriami, gdyż sernik nie zawiera mąki. Użyłam pestek słonecznika i wiórek kokosowych do spodu, a masa to połączenie kajmaku z dynią. Na dokładkę orzechy włoskie, do pochrupania i soczyste różowe winogrona. Okazuje się, że słodycze mogą być też zdrowe. Brzmi kusząco. Ojeju…. jaki on pyszny. kremowy, lekki…..

sernik-kajmakowy-z-dynia-002_wynik

Składniki na tortownicę średnicy 21 cm:

Spód sernika

1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki powideł śliwkowych
1 szklanka = 250 ml wody

Masa serowa

500 g krajanki twarogowej, półtłustej lub tłustej ( zmielonej trzykrotnie)
1 puszka gotowej, 400 ml masy kajmakowej ( połowa do masy, a połowa na wierzch sernika)
250 g sera mascarpone
szklanka puree z dyni hokkaido
4 duże jajka
1 łyżka skrobi z tapioki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego

Ponadto:

klika orzechów włoskich
kiść różowych winogron

sernik-kajmakowy-z-dynia-006_wynik

Spód

Wiórki kokosowe i słonecznik mielę na drobne okruszki przy pomocy młynka lub malaksera. Dodaję powidła śliwkowe Mieszam i zagniatam widelcem. Powinna powstać gęsta, gliniasta masa.
Dno formy z odpinanym rantem wykładam papierem do pieczenia (tylko samo dno. Przekładam masę i wyrównuję wierzch, uklepując łyżką.

Masa serowa

Do kielicha robota kuchennego wkładam zmielony twaróg, następnie serek mascarpone, puree z dyni, jaja, cukier,skrobię z tapioki i cynamon. Całość mieszam dokładnie, ale tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzać masy zbyt długo, sernik wtedy rośnie i opada, tworząc nieregularną powierzchnię.

Puree z dyni hokkaido

Dynię dokładnie szoruję i wraz ze skórką kroję w grubą kostkę. Układam w naczyniu ceramicznym, podlewam szklanką wody i piekę do miękkości w 180 st. C ( ok 40 minut). Studzę, obieram ze skórki i dokładnie miksuję na mus.

Gotową, płynną masę serową wylewam na spód i wyrównuję. Piekę w 160 st. C ok 70 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty w dotyku.

Gorący sernik studzę w formie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odpinam rant tortownicy i wkładam sernik na noc do lodówki.

Kolejnego dnia smaruję idealnie schłodzony sernik pozostałą masą kajmakową. Masa musi być w temperaturze pokojowej, by dobrze rozprowadzić ją na powierzchni sernika. Szybko tężeje ( sernik jest zimny) robimy to szybkimi, sprawnymi ruchami. Na wykończenie układam połówki orzechów włoskich i dekoruję kulkami winogron.

sernik-kajmakowy-z-dynia-020_wynik

sernik-kajmakowy-z-dynia-007_wynik

sernik-kajmakowy-z-dynia-028_wynik

 

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *