Sernik kajmakowy z dynią
Serniki to moja przypadłość. Wciąż mam wiele pomysłów na ich wykonanie. Pieczone smakują mi najbardziej, choć wyróżniłabym jeszcze kilka ulubionych bez pieczenia. Sernik ricotta z malinami Z tęsknotą wracam do tych kilkakrotnie wypróbowanych prze ze mnie i moich czytelników. Na pierwsze miejsce wysuwa się tu niedawno opublikowany Słoneczny sernik mango. Często zaglądacie też na klasyczną wersję sernika, który piekę w okresie świątecznym. Sernik Wielkiej Nocy – Klasyk Pytacie o bezglutenowe wersje, te również znajdziecie na blogu. Sernik ze śliwkami – bez glutenu Naliczyłam ich 16, jest w czym wybierać. Najnowszy sernik bez glutenu wymyśliłam przypadkiem. Zostało mi puree z dyni, dokupiłam masę kajmakową i ser. Przepis zamieszał mi w głowie i już trafił na Moją Chochlę. Warto spróbować, bo jest uroczo przepyszny. Wykorzystajcie nagromadzone zapasy dyni do słodkiego deseru, który zachwyci smakiem i wyglądem. Nie ma co się przejmować za nadto kaloriami, gdyż sernik nie zawiera mąki. Użyłam pestek słonecznika i wiórek kokosowych do spodu, a masa to połączenie kajmaku z dynią. Na dokładkę orzechy włoskie, do pochrupania i soczyste różowe winogrona. Okazuje się, że słodycze mogą być też zdrowe. Brzmi kusząco. Ojeju…. jaki on pyszny. kremowy, lekki…..
Składniki na tortownicę średnicy 21 cm:
Spód sernika
1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki powideł śliwkowych
1 szklanka = 250 ml wody
Masa serowa
500 g krajanki twarogowej, półtłustej lub tłustej ( zmielonej trzykrotnie)
1 puszka gotowej, 400 ml masy kajmakowej ( połowa do masy, a połowa na wierzch sernika)
250 g sera mascarpone
szklanka puree z dyni hokkaido
4 duże jajka
1 łyżka skrobi z tapioki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
Ponadto:
klika orzechów włoskich
kiść różowych winogron
Spód
Wiórki kokosowe i słonecznik mielę na drobne okruszki przy pomocy młynka lub malaksera. Dodaję powidła śliwkowe Mieszam i zagniatam widelcem. Powinna powstać gęsta, gliniasta masa.
Dno formy z odpinanym rantem wykładam papierem do pieczenia (tylko samo dno. Przekładam masę i wyrównuję wierzch, uklepując łyżką.
Masa serowa
Do kielicha robota kuchennego wkładam zmielony twaróg, następnie serek mascarpone, puree z dyni, jaja, cukier,skrobię z tapioki i cynamon. Całość mieszam dokładnie, ale tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzać masy zbyt długo, sernik wtedy rośnie i opada, tworząc nieregularną powierzchnię.
Puree z dyni hokkaido
Dynię dokładnie szoruję i wraz ze skórką kroję w grubą kostkę. Układam w naczyniu ceramicznym, podlewam szklanką wody i piekę do miękkości w 180 st. C ( ok 40 minut). Studzę, obieram ze skórki i dokładnie miksuję na mus.
Gotową, płynną masę serową wylewam na spód i wyrównuję. Piekę w 160 st. C ok 70 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty w dotyku.
Gorący sernik studzę w formie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odpinam rant tortownicy i wkładam sernik na noc do lodówki.
Kolejnego dnia smaruję idealnie schłodzony sernik pozostałą masą kajmakową. Masa musi być w temperaturze pokojowej, by dobrze rozprowadzić ją na powierzchni sernika. Szybko tężeje ( sernik jest zimny) robimy to szybkimi, sprawnymi ruchami. Na wykończenie układam połówki orzechów włoskich i dekoruję kulkami winogron.
Smacznego!