Sernik czerwono – biały (red – white) na Walentynki

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Świętuj Walentynki z Moją Chochlą

Długo zastanawiałam się nad nazwą tego sernika. Dominujące kolory przypominają barwy narodowe. Jednak kolejność warstw koloru pozwala tylko na użycie słów czerwono-biały. Niech już tak zostanie. W końcu nazwa nie jest tak istotna. Sernik jest czasochłonny, lecz smak pozostaje niezapomniany. Najlepiej pracę rozłożyć na dwa etapy. Wieczorem przygotować część z pieczeniem, a następnego dnia część z chłodzeniem. Warto się poświęcić, a finał będzie zadowalający. To wyborny deser, który skusi każdego. Możesz z dumą się pochwalić ile pracy cię kosztował. Zachęcam do wypieku. Powodzenia.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Porcja na 8-10 osób.

Spód:
250 g herbatników kakaowych lub ciasteczek maślanych z drobinkami czekolady
100g mała roztopionego, przestudzonego

Masa serowa (pieczona):
200g roztopionej białej czekolady
500g twarogu na sernik w temp. pokojowej
150g cukru drobnego do wypieków
2 jaja wielkości L w temp. pokojowej
1 galaretka malinowa lub truskawkowa
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego ( w paście lub proszku)

Przygotowanie spodu.
Najszybciej wykonasz to w malakserze. Wsyp zawartość opakowania ciasteczek i wlej przestudzone masło. Włącz mikser na najwyższe obroty. Po chwili otrzymasz piaskową masę z ciasteczek. Będzie teraz potrzebna forma o wielkości 24cm. Nie mniejsza ponieważ serowej masy jest dość dużo. Przecież użyjemy prawie 1 kg sera. Wyściel samo dno foremki papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i mocno przyciśnij np: łyżką, aby przylegała do boków. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Masa serowa.
Zaczniemy od galaretki, żeby skrócić czas oczekiwania na jej schłodzenie. Rozpuść galaretkę wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o połowę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Rozpuść teraz czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wybierz swój sprawdzony sposób. Do miksy miksera przełóż twaróg . Dodaj cukier i zamieszaj mieszadłem. Po chwili wbij po jednym jajku, dalej mieszając. Na sam koniec wlej przestudzoną czekoladę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Do małej miseczki odłóż 5 łyżek białej masy. Wlej 120ml galaretki oraz dodaj barwnik. Pozostałą ilość galaretki zachowaj do dekoracji sernika. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej do formy czerwoną masę, a następnie białą masę. Masa serowa jest płynna. Może się tak zdarzyć, że trochę wypłynie z zamkniętej formy. Polecam podłożyć pod spód większą foremkę albo rozłożyć folię na dno piekarnika. Unikniemy w ten sposób szorowania. Nie obawiaj się wszystko dobrze się upiecze. Wstaw na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni C. Następnie przestudzony sernik umieść na całą noc w lodówce.

Masa serowa (chłodzona):
400g twarogu na sernik
200g białej czekolady
200g masła
2 łyżeczki żelatyny spożywczej (zalać wodą tylko do pokrycia, namoczyć i podgrzać w garnuszku, nie wolno zagotować)

W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, lekko przestudzić. Do misy malaksera przełożyć ser. Włączyć najwolniejsze obroty i strużką wlewać zawartość rondelka. Mieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i również dokładnie wymieszać. Wyjmij sernik z lodówki i ubierz świeżo przygotowaną masą. Wstaw na 1 godzinę do stężenia. Już tylko krok dzieli nas od ostatniego etapu. Naprawdę warto poczekać.
Przed podaniem.

Do pozostałej galaretki,która już dawno stężała dolej odrobinę ciepłej wody i rozmieszaj. Teraz rozsmaruj na wierzchu sernika i zaserwuj gościom.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *