Sernik Czekoladowy & Moja Chochla
Poranek z rosą na szybie. Krzewy oplatają gęste pajęczyny. Liście powoli żółkną. Soczystość zielonej trawy powoli przygasa. Powolnymi krokami zbliżamy się do jesieni, choć w powietrzu czuć wciąż babie lato. Rubinowe maliny w pełni oddają klimat kolorowego i ciepłego krajobrazu. To dobra okazja, by nacieszyć się ostatkami pachnących owoców leśnych. Jestem pewna, że macie już schowane kilka słoiczków malinowych konfitur. Ja zamroziłam już kilka woreczków. Zimą będą jak znalazł do rumianych wypieków. Nic tak cudownie nie komponuje się z czekoladą jak czerwone owoce. Prawdziwa czekolada ciągle wodzi nas na pokuszenie, a dodatek malin dodaje jej subtelniejszego smaku. To najlepsze składniki dla wykwintnego, czekoladowego sernika, którym podejmiesz gości w swoim domu. Sernik jest niewysoki, ma charakter deseru. Najlepiej prezentuje się z ubitą kremówką i świeżymi owocami. Polecam fantastyczny sernik na koniec lata – Moja Chochla.
Składniki na okrągłą formę o wym 23 cm :
Spód:
200 g ciasteczek owsianych
2 łyżki kakao
30 g masła
Masa serowa :
250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru nierafinowanego lub drobnego do wypieków
100 g czekolady gorzkiej z minimum 70 % kakao
4 łyżki jogurtu typu greckiego lub kwaśnej śmietany 12 %
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto :
250 g świeżych malin
250 ml słodkiej kremówki 30 %
ziarna kakaowca do dekoracji
Spód sernika
W garnuszku na małym ogniu roztapiam masło. Ciastka, kakao i masło umieszczam w mikserze i miksuję do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową przesypuję na spód formy, wyrównuję i uklepuję łyżką. Podpiekam w temperaturze 175 st. C przez 10 minut lub do zarumienienia. Wyjmuję i studzę.
Masa sernikowa
Roztapiam czekoladę nad parą wodną lub w mikrofalówce. Odkładam do wystudzenia. W misie miksera umieszczam wszystkie składniki na masę serową oprócz roztopionej czekolady. Miksuję do połączenia. Pod koniec miksowania dodaję roztopioną czekoladę. Nie miksuję zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową przelewam na ciasteczkowy spód i piekę w temperaturze 160 st. C przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Upieczony sernik studzę na kratce. Następnie delikatnie odpinam rant tortownicy i wkładam na noc do lodówki. Kolejnego dnia dekoruję bitą śmietaną i świeżymi malinami. Posypuję ziarnami kakaowca
Smacznego !
Wybierz sernik: