Sernik bazyliowy z kiwi i białą czekoladą

[Głosów:2    Średnia:5/5]

  Sernik bazyliowy z kiwi i białą czekoladą

Moi kochani czytelnicy. To mój pierwszy wpis na blogu po bardzo długiej przerwie i za razem pierwszy wpis, który pojawia się w Nowym Roku. Zacznę od wspaniałej dla mnie wiadomości – po raz drugi zostanę mamą. Wiosna będzie dla mnie najwspanialszym momentem w życiu. Czas oczekiwania się dłuży, a ja wreszcie znalazłam czas i nabrałam ochoty na nowy przepis. Pomysł zrodził się spontanicznie, to znak, że będzie to coś wyjątkowego. Pieczone serniki od zawsze były dla mnie inspiracją. Idąc tropem – okazja pobudza wyobraźnię stworzyłam całkiem ciekawe połączenie składników. Będzie lekko, ale słodko. Nie zabraknie witamin i kalorycznej białej czekolady, za którą po prostu przepadam. Spód mojego deserowego sernika powstał z daktyli i migdałów. Masa serowa wyszła bardzo puszysta, ma delikatny pistacjowy kolor, a to za sprawą dużej ilości listków bazylii. Bazylia nie zmienia smaku sernika, dodaje mu jedynie zabarwienia. Sernik polałam roztopioną białą czekoladą i udekorowałam kwaśnym kiwi i otartą skórką z limetki i cytryny. Wszystko dobrze dograne. Słodycz zbalansowana kwaśnymi owocami. Będę zajadać delektując się każdym kawałkiem, bo jest naprawdę przepyszny. Polecam przygotować na przyjęcia i wyjątkowe okazje. Smak i wygląd zielonego deseru zachwyci nawet najbardziej wysublimowane gusta. Smacznego i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

sernik bazyliowy z kiwi www.mojachochla (3)

Składniki na spód:

300 g daktyli wypestkowanych

150 g mielonych migdałów

W kielichu miksera umieszczam daktyle i migdały. Miksuję na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie ma potrzeby dosładzania. Daktyle są bardzo słodkie.

Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładam papierem pergaminowym ( tylko samo dno). Masę daktylową rozprowadzam na całej powierzchni blachy i uklepuję łyżką. Wkładam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( odradzam ser z wiaderka)

500 g sera mascarpone

2 doniczki bazylii ( tylko liście)

150 ml śmietany kremówki 30 %

5 dużych jaj

1 opakowanie cukru waniliowego

3/4 szklanki – 1,5 szklanki drobnego cukru ( ja pominęłam)

Do misy miksera wrzucam twaróg i rozpoczynam mieszanie. Dodaję ser mascarpone, cukier waniliowy i ewentualnie drobny cukier. Mieszam tylko do połączenia się składników. W osobnym mikserze, najlepiej rozdrabniaczu wysokoobrotowym miksuję liście bazylii ze śmietanką i jednym jajkiem. Powinien powstać gładki zielony koktajl, który wlewam do masy serowej i mieszam do połączenia się składników. Następnie wbijam po jednym jajku i dokładnie mieszam do uzyskania spójnej, płynnej masy serowej.

Masę serową wylewam na daktylowy spód i wkładam do piekarnika, nagrzanego do 175 st. C i piekę 15 minut. Następnie obniżam temperaturę do 120 st. C i piekę 80 minut. Po upływie czasu pieczenia studzę sernik stopniowo. Najpierw uchylając delikatnie drzwiczki piekarnika, potem wyjmuję na kratkę i pozostawiam do całkowitego przestudzenia. Obręcz tortownicy odpinam gdy sernik jest wystudzony.

 

Dodatki:

3 kiwi

200 g białej czekolady

100 g roztopionego masła

skórka otarta z jednej limetki lub limonki

skórka otarta z jednej cytryny

W niedużym rondelku rozpuszczam masło i wrzucam czekoladę. Zestawiam z palnika i   zostawiam na chwilę bez mieszania. Następnie mieszam do uzyskania jednolitego sosu czekolaladowego. Gdy polewa zacznie gęstnieć polewam nią wierzch sernika.

Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, dekoruję dowolnie wierzch sernika. Posypuję startą skórką z wyparzonej limetki i cytryny.

Sernik powinien chłodzić się minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Przed krojeniem pozostawić chwilę w temperaturze pokojowej.

sernik bazyliowy z kiwi www.mojachochla (1)

sernik bazyliowy z kiwi www.mojachochla (2)

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *