Sernik alzacki z musem wiśniowym

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Masz ochotę na słodkie co nieco? Propozycja świątecznego wypieku rodem z francuskiej krainy – Alzacji znajdzie niejednego miłośnika deserów. Przepisów na sernik alzacki jest mnóstwo. Ja wybrałam z kaszą manną, zastępując tradycyjną mąkę. Dzięki temu sernik wychodzi pulchny i wysoki. Charakterystyczną cechą tego sernika jest brak spodu z ciasta. Można go podawać tylko oprószony cukrem pudrem, ale dla mnie stanowi inspirację do łączenia z różnymi owocowymi musami. Dziś przedstawię go z delikatną wiśniową pianką. Kwaskowaty posmak owocu wiśni doskonale współgra ze słodkim, puszystym sernikiem. Zaproś gości i usiądźcie wspólnie do stołu zajadając się tym pysznym świątecznym sernikiem.
Składniki na tortownicę 24 cm (12 porcji)

Masa serowa:
250 g cukru drobnego do wypieków
125 g masła w temp. pokojowej
3 jajka w temp. pokojowej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kg twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy lub twarogu sernikowego najlepszej jakości (bez zagęstników) w temp. pokojowej
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego w proszku
5 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z niewoskowanej cytryny

W misce utrzeć na puszysty krem masło z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Wymieszać twaróg z budyniem w proszku i kaszą manną. Na koniec dodać proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Połączyć z kremem z jajek i wyrobić gładkie ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Natłuścić tortownicę odrobiną masła. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 – 60 minut. Odstawić w formie na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem , albo przejść do kolejnego etapu i wykonać mus.

Składniki na wiśniowy mus:
450 g wiśni z kompotu lub zalewy syropowej
300 ml śmietany 36% mocno schłodzonej
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny niewoskowanej
6 łyżeczek żelatyny w proszku

Wiśnie odsączyć z zalewy na sitku. Przełożyć do niewielkiego rondelka. Wsypać cukier i wycisnąć sok z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru na niewielkiej mocy palnika. Zagotować owoce i odstawić do przestudzenia. Następnie zmiksować wiśnie na puree.

W międzyczasie żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić na blacie – puree powinno być całkowicie wystudzone. Można przyspieszyć w lodówce, uważając by nie stężało zbyt mocno.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać wystudzone, gęstniejące puree z wiśni, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany.

Przestudzony sernik lekko opadnie. Nie martw się jeśli popęka. Taki już urok sernika. Teraz przelej mus wiśniowy na upieczony sernik. Nie odpinaj obręczy tortownicy. Mus powinien wypełnić wszystkie ubytki w formie. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Zanim zaserwujesz swój świąteczny wypiek przybierz suszonymi wiśniami. Wygląd zależy tylko od twojej fantazji. Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *