Schab z jabłkami

[Głosów:2    Średnia:5/5]

Łączenie owoców z pieczonym mięsem ma pewien charakter uszlachetnienia smaku. Podczas procesu pieczenia mięsne soki i wytapiający się tłuszcz idealnie mieszają się z kwaskowymi jabłkami, tworząc znakomity sos, którym polejemy nasz schab na talerzu. Ponadto połączenie pieczonych jabłek i goździków pozostawia w domu zapach, który kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia – co nie znaczy, że z tego przepisu skorzystamy tylko w grudniu. Wystarczy odrobinę entuzjazmu, aby zamienić kotleta na wyjątkowy schab. To danie świetnie zaprezentuje się przy rodzinnym obiedzie, uroczystej kolacji, okazjach świątecznych. Gdy schab będzie nabierał rumieńców, możesz pomyśleć o doborze odpowiedniego alkoholu do obiadu.

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego bez kości

2 łyżki klarowanego masła

2 ząbki czosnku

sól, czarny pieprz

10 goździków

po pół łyżeczki majeranku i szałwii

2 duże kwaskowe jabłka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki brązowego cukru lub dark muscovado

pół łyżeczki cynamonu

Schab umyć, osuszyć, natrzeć sola, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i szałwią. Naszpikować goździkami. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wkładamy owoce, skrapiamy cytryną, wsypujemy cukier i cynamon. Smażymy do momentu rozpuszczenia cukru.

Schab z każdej strony obsmażyć na rozgrzanym maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem ze smażenia i 150 ml wody. Przykryć pokrywką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C, podlewając co jakiś czas powstałym sosem. Po upieczeniu pozostawić na 10 minut w piekarniku. Podawać z sosem, pokrojony w plastry z kawałkami pieczonych jabłek. Jako dodatek – ziemniaki, albo ryż. Tym razem wybrałam ryż czerwony.

Ciekawostka

Ryż czerwony wyróżnia się zaskakującym, subtelnym, orzechowym smakiem. To urozmaicenie wśród innych odmian ryżu w kuchni.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *