Sałatka z soczewicą

[Głosów:10    Średnia:4.7/5]

SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Sałatka pełna żywych barw, typowych dla przyrody, która budzi się wiosną. Śmiało zaliczana do potraw wegetariańskich. Bardzo sycąca i dietetyczna. Główną rolę odgrywa w tej wiosennej scenerii soczewica, która jest źródłem białka, więc może stanowić alternatywę białka zwierzęcego. Warto ją jeść , gdy chcemy zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Usprawni pracę jelit, dzięki zawartemu błonnikowi. Ma 116 kcal w 100 g produktu. Jednak w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, pozostawia uczucie sytości przez dłuższy czas. Pozornie ta sałatka jest bardzo prosta, zważywszy na ilość składników i sposób przygotowania, ale zawsze jest jakieś „ale”. Sztuką jest tak ugotować soczewicę, aby była miękka i ziarenka pozostały w całości. Francuzi używają specjalnego rodzaju soczewicy tzw: du puy, która gotuje się szybciej i zachowuje swój kształt. Zieloną soczewicę można zastąpić też czarną, zwaną belugą. Jej zaleta to to, że nie trzeba jej namaczać i ma wspaniały orzechowy smak. Dostępna tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Przygotujcie pożywną sałatkę w stylu francuskiej kuchni. Polecam jako danie obiadowe nie tylko dla jaroszy.

sałatka z soczewicą (1)

Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Natomiast naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w soczewicy (a także w innych roślinach strączkowych, warzywa i owocach) taniny – związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego.
Składniki dla 3 osób:
szklanka zielonej soczewicy, namoczonej przez noc
2 liście laurowe
2 marchewki średniej wielkości
mała kiść zielonych winogron
50 g migdałów, obranych ze skórki
2 łodygi selera naciowego
garść pomidorków koktajlowych
garść poszatkowanej, świeżej kolendry
1 łyżeczka soli himalajskiej
świeżo mielony pieprz
Sos winegret
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki musztardy
4 łyżki oliwy ekstra virgin

sałatka z soczewicą (3)

1. Zieloną soczewicę namocz w przegotowanej wodzie przez noc. Namoczoną soczewicę odsączamy i przepłukujemy. Zalewamy wodą, tak aby ziarenka były lekko przykryte, wrzucamy liście laurowe, solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Pamiętaj, by ziarenka się nie rozpadły. Gdyby wody było za mało, dolewamy wrzątku.
2. Przygotowujemy sos winegret. Ocet balsamiczny mieszamy z musztardą. Kiedy się połączą wlewamy cienkim strumieniem oliwę. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej emulsji.
3. Ugotowaną soczewicę przesypujemy do miski. Czekamy, aż delikatnie ostygnie. W tym czasie obieramy marchewkę i gotujemy ją na parze przez 7 minut. Kroimy w w plasterki. Winogrona opłukujemy. Możemy usunąć pesteczki. Osobiście mnie pestki nie przeszkadzają. Migdały zalewamy gorącą wodą i czekamy ok. 15 minut, aż skórka lekko się pomarszczy. Obieramy migdały ze skórki. Kolendrę myjemy i siekamy drobno. Seler naciowy myjemy i kroimy w małe kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
4. Wszystkie składniki dodajemy do misy z soczewicą, polewamy sosem winegret. Sałatkę można jeść samą lub z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!

Sałatki

Zainspiruj się na wiosnę!

Zainspiruj się na wiosnę!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *