Sałatka z owocem życia kiełkami i kaszą jęczmienną

[Głosów:4    Średnia:5/5]

SAŁATKA ŻYCIA – BOGATA W ŚWIEŻE SKŁADNIKI I NASIONA Z DODATKIEM KASZY 

Kasza jęczmienna w smaku słodka, a jednocześnie lekko słona w zestawieniu z warzywami zadziała oczyszczająco i łagodząco, a także wzmacniająco. Polecam dobrze podprażyć kaszę przed gotowaniem, żeby zmniejszyć właściwości zakwaszające tego zboża. Moja sałatka będzie pełna wiosennych, świeżych składników, które dodadzą nam witalności, odżywią nasz organizm.

sałatka z granatem, kiełkami i kaszą jęczmienną (6)

Użyłam tutaj kiełków brokuł, które są pikantne w smaku i zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Co ciekawe – zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Jednak pamiętajmy, by nie przechowywać kiełków zbyt długo w lodówce, bo tracą swoją cenną substancję. Warto też pomyśleć o hodowli kiełków, dzięki temu będziemy mogli spożywać je zawsze świeże.Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Owoc granatu – często nazywany owocem życia. Choć jego nazwa brzmi dwuznacznie, to w gruncie rzeczy owoc ten nie przyniesie nam żadnych szkód. Przeciwnie jest bardzo zdrowy. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Ludzkości znany jest od około 7 tys. lat. Od zawsze ceniony w medycynie ludowej. Z drugiej strony popularnością nie równa się innym owocom, jak brzoskwinia, jabłko, nektaryna, banan, czy gruszka. Zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, uszczelniają naczynia krwionośne. Po owoc granatu szczególnie powinny sięgać kobiety w okresie menopauzy, gdyż zawarte w granacie estrogeny wspomagają gospodarkę hormonalną. Owoc granatu zawiera też kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego dodatkowo jest też polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.

sałatka z granatem, kiełkami i kaszą jęczmienną (3)

Zapraszam na lekką sałatkę z kaszą, kiełkami, granatem, kozim serem i nasionami – bogactwo zdrowia – pełnią życia.

Składniki na 3 porcje:

szklanka kaszy jęczmiennej
nasiona z połowy granatu
mała sałata masłowa
2 garście świeżych kiełków brokuł
150 g sera koziego
garść pestek dyni
2 lyżki nasin chia
lyżka czarnego sezamu
sok z połowy cytryny niewoskowanej
sól ( użyłam himalajskiej, bo jest zdrowa i pasuje kolorem do sałatki)

Sos:

2 łyżki octu balsmaicznego, miodowego
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka miodu płynnego ( ja użyłam akacjowego)

1. Kaszę jęczmienną prażymy przez chwilę na suchej patelni, choć nie jest to konieczne. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ziaren. Odcedzamy i studzimy.
2. Sałatę płuczemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w dużej salaterce. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z polowy cytryny. Oprószamy delikatnie solą.
3. Za pomocą łyżki wydrążamy czerwone nasiona granatu z połowy tego owocu. Warto to wykonać w misce, by zachować sok, który tryska obficie podczas krojenia. Ser kozi kroimy w grubą kostkę. Pestki dyni prażymy na patelni do lekkiego zrumienienia.
4. Ostudzoną kaszę rozkładamy na zielonej sałacie. Następnie układamy: nasiona granatu, kiełki brokuł, kawałki sera koziego, pestki dyni, nasiona chia i czarny sezam.
5. Przygotowujemy sos. Wszystkie płynne składniki łączymy razem i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Powstałym sosem polewamy naszą sałatkę.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *