Sałatka z buraków z owczym serem
Burak kojarzymy z kimś lub czymś niefajnym( w języku staropolskim bory znaczy nieciekawy). Na przekór określeniom burak jest wyjątkowym warzywem. Trzeba go po prostu odkryć, docenić, zasmakować. Ma głęboką barwę bordo, której ślad zostawi nawet na rękach, a to wyróżnia go najbardziej. Natomiast smak pieczonego buraka przypomina prażone orzechy, dlatego łatwo go pomylić gdy będzie składknikiem ciasta. Nie wyobrażam sobie mojego domowego przyjęcia bez smacznej sałatki z buraczków. Koniecznie musi pojawić się na stole, zaostrza apetyt i dodaje rumieńców ;-). W kuchni polskiej zaś barszcz to całkiem zacna zupa, czysta, klarowna, jakże skromna i jakże świąteczna zarazem – wszystko za sprawą niezwykłych buraczków. Soki z surowych buraków wzmocnią odporność, poprawią pamięc, ukoją nerwy. W tradycyjnych polskich domach i w nowoczesnych wegańskich restauraciach -wszędzie go pełno. W zasadzie całkiem z niego fascynujący „facet”. Pozwolę go sobie wykorzystać w mojej sałatce. Będzie doskonle pasować na sobotni wieczór. Polecam – Moja Chochla.
Składniki:
2 duże buraki
1 czerwona cebula
1 mała biała rzodkiew
150 g sera owczego
natka pietruszki
garść orzeszków piniowych
sok wyciśnięty z jednej niwoskowanej cytryny
4 łyżki octu balsamicznego z miodem
1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z pestek winogron
Buraki zawijam w folię i piekę na blasze w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut. Studzę i obieram skórkę. Kroję w kostkę. Wrzucam do miski.
Białą rzodkiew obieram i kroję w kostkę, dodaję do buraczków.
Cebule obieram i siekam w drobną kostkę. Polewam sokiem z cytryny i oliwą z pestek winogron. Dodaję łyżkę miodu. Wszystkie składniki mieszam.
Doprawiam solą i pieprzem, wedle smaku. Mieszam.
Orzeszki piniowe prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Sałatkę przekładam do salaterek. Na wierzchu układam kostki owczego sera. Posypuję prażonymi piniolami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Sałatki
Uwielbiam buraczane sałatki. Muszę przyrządzić w tym wydaniu z owczym serem
Polecam, jest bardzo apetyczna. Pozdrawiam cieplutko 😉