Sałatka wiosenna z girllowanym stekiem z tuńczyka

[Głosów:7    Średnia:4.4/5]

Sałatka wiosenna z grillowanym stekiem z tuńczyka

Pora urozmaicić domowe menu. Zaskocz bliskich wyrafinowanym pomysłem na dietetyczny obiad. Proponuję steki z tuńczyka, które najpierw będę grillować, a następnie przygotuję wiosenną sałatkę z lodowej sałaty, chrupiącej kalarepy i zielonego ogórka z pomidorem i zieloną cebulką. Dodatkowo podam sos jogurtowy z zielonym pesto. Sałatka kusi świeżością warzyw, doskonała na przyjęcia grillowe, do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Uniwersalna jako dodatek każdego głównego dania. To niskokaloryczny obiad, który zrobisz w 30 minut. Zachowaj dobrą sylwetkę i jedz zdrowo. Polecam to danie wszystkim odchudzającym się, a także zwolennikom zdrowego żywienia. Takie proste, a takie smaczne!

Wiosenna sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka (5)

Mity i fakty o tuńczyku

„Nie jedz tuńczyka, bo ma w sobie rtęć!” – takie ostrzeżenie usłyszał z pewnością nie jeden. Czy ta niezwykle smaczna ryba rzeczywiście może być niezdrowa, czy też jak twierdzą niektórzy, wręcz trująca? Wokół tuńczyka urosło wiele mitów. Informacja o zawartości rtęci sprawia, że niektórzy całkowicie zrezygnowali z jedzenia tej ryby. Nie można powiedzieć, że nie jest zdrowy. Jest rybą, a ta grupa produktów jest bardzo ceniona i niestety spożywana w zbyt małej ilości w naszym społeczeństwie. Zawiera kwasy omega-3 oraz dostarcza witaminy D, której brakuje w naszej diecie. Oczywiście istotna jest też forma podania tuńczyka. Bardziej korzystnej będzie kupić świeżego tuńczyka i go przygotować samodzielnie w domu, niż kupić gotową puszkę. Wszystkie ryby gromadzą rtęć jak również inne metale ciężkie. Tuńczyk jest bardziej narażony na gromadzenie rtęci, ponieważ jest dużym drapieżnikiem znajdującym się na szczycie łańcucha pokarmowego. Nie dajmy się zwariować, przecież nie będziemy jadać tuńczyka codziennie. Poza tym są jednak określone normy ilości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione. Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia. Tuńczyka należy jeść, ale w umiarkowanej ilości. Tyczy się to zresztą większości produktów spożywczych.

Wiosenna sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka (6)

Składniki na 3 porcje:

3 średniej wielkości steki z tuńczyka (do 120 g sztuka)
sól, pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek do smażenia

Sałatka wiosenna

1 główka sałaty lodowej
2 pomidory
1 zielony ogórek
1 kalarepa
pęczek zielonej cebulki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz cytrynowy do smaku
łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

Sos:

250 ml jogurtu typu greckiego
5 łyżeczek zielonego pesto

Przepis na pesto:Wejdź po przepis

pesto z liści rzodkiewek (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiosenna sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka (1)

Rozgrzej patelnię do grillowania. Tuńczyka opłucz i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. Natrzyj solą i pieprzem, wysmaruj oliwą i połóż na rozgrzaną patelnię. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Tuńczyk w środku powinien być jeszcze lekko różowy – taki jest najlepszy. Zmniejsz płomień palnika do minimum i pozostaw steki na patelni, by zachować temperaturę do czasu przygotowania sałatki.

Oderwij liście sałaty lodowej i umyj, osusz. Porwij na kawałki i włóż do dużej salaterki. Skrop sokiem z cytryny. Kalarepę umyj i obierz, pokrój w talarki. Ogórka umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Posiekaj umytą, zieloną cebulkę. Wszystkie pokrojone warzywa ułóż na sałacie i oprósz solą, pieprzem cytrynowym oraz trawą cytrynową. Jogurt zmieszaj z zielonym pesto i polej nim sałatkę przed samym podaniem.

Sałatkę serwuj z grillowanymi stekami z tuńczyka.

Wiosenna sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka (3)

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *