Rumowa baba wielkanocna

[Głosów:5    Średnia:4.4/5]

Baba drożdżowa to najpopularniejszy wielkanocny wypiek w niejednym polskim domu. Nic dziwnego, za ten zapach ciasta drożdżowego dałabym się „pokroić” :roll: , ach.. czuć, że nadchodzą święta. Legena głosi, że dzięki łakomstwu Marii Antoniny na słodkie wypieki baba drożdżowa stała się niezwykle popularna we Francji. Nie ma wątpliwości, że baba jest przysmakiem zwłaszcza w Alzacji, gdzie wypieka się ją w nocy, a podaje następnego ranka, ponieważ panuje przekonanie, że smakuje najlepiej, gdy leciutko sczerstwieje. To ciekawe, że baba drożdżowa to nie tylko polska tradycja. Polecam od serca .

Rumowa baba wielkanocna (5)_1

Składniki na 2,5 litrową formę ( 14 cm średnicy na wierzchu):
500 g mąki pszennej
150 g pokrojonego , schłodzonego masła
110 g drobnego cukru do wypieków
20 g świeżych drożdży ( 3 łyżki suszonych drożdży)
185 ml mleka letniego
2 jaja roztrzepane, w pokojowej temperaturze
1/2 szklanki rodzynek
60 ml rumu
skórka starta z jednej niewoskowanej cytryny
cukier puder do oprószenia babki

1. Rodzynki wsyp do miski i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.

2. Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Palcami dłoni skierowanymi wnętrzem do góry, wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, by ją dodatkowo napowietrzyć. Mąką z masłem powinna przypominać bułkę tartą. Zmieszaj ją z cukrem i suchymi drożdżami lub świeżymi drożdżami (należy zrobić rozczyn).

Rozczyn
Do garnuszka wsyp pokruszone drożdże. Zasyp cukrem. Wlej 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw na 10 minut.

3. W środku suchej masy zrób wgłębienie. Wlej w nie resztę mleka i jaja. Mieszaj , by składniki stopniowo się połączyły i powstało miękkie ciasto. Wyjmij je na oprószony mąką blat i wyrabiaj 5 – 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i włóż do natłuszczonej miski, poruszaj ciastem na wszystkie strony.

4. Przykryj miskę płócienną ściereczką i zostaw na 1.5 godziny ( do czasu , kiedy ciasto podwoi swoją objętość)

5. Wyjmij ciasto na posypany mąka blat. Dodaj mieszankę rodzynek z alkoholem i skórkę z cytryny. Wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Możliwe jest dodanie więcej mąki, ale tylko do 75 g, aby uzyskać miękkie, nie klejące ciasto. Uformuj z ciasta dość długi wałek, taki, by pasował do foremki i dociśnij ręką. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

6. Wysmaruj pędzelkiem formę stopionym masłem. Jeśli używasz silikonową foremki, nie jest konieczne natłuszczanie. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piecz babkę 45 minut, aż będzie złocista, a wbity w nia patyczek będzie suchy. Wyjmij z pieca i przełóż na kratkę. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *