Roladki z kurczaka zawijane w szynkę pieczone z papryczkami
Kurki duszone z dymką i pietruszką
Kasza jaglana z kardamonem i imbirem
Mamy już lato za pasem, czerwcowe grzyby, które cieszą smakiem i zapachem. Wystarczy wziąć koszyk i ruszyć do lasu. Właśnie rozpoczynamy sezon na malutkie żółte grzybki, to w końcu jedne ze szlachetnych grzybów w Polsce. Grzechem byłoby zapomnieć o takim przysmaku. Kurki poddusiłam z dymką i pietruszką, bo w takiej wersji będą bardziej strawne. Są miękkie, lecz zachowały swoją jędrność. W połączeniu z kaszą jaglaną doprawioną kardamonem i startym, świeżym imbirem stanowią wyśmienite danie. Nie można pominąć roladek drobiowych z curry, które owinęłam w delikatną, długo dojrzewającą wędlinę i zapiekłam z aromatycznymi papryczkami. Zanim przystąpimy do gotowania, zapoznajmy się z kilkoma informacjami dotyczącymi kurek.
Kurka czyli pieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką lub liszką, to gatunek grzyba z rodziny pieprznikowatych. Kurka występuje na terenie całego kraju. Wygląda bardzo charakterystycznie, dzięki czemu trudno pomylić ją z innym gatunkiem. Najczęściej kurki występują w lasach iglastych na piaszczystych i kwaśnych glebach.Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Minerały i witaminy występują w nieznacznych ilościach. Jednak cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Kurki są niestety ciężkostrawne. Należy unikać dużych ilości smażonych grzybów przed snem, ponieważ długo zalegają w żołądku. Lepiej strawimy duszone kurki.
Jak czyścić kurki?
Na wstępie należy grzyby oczyścić. Jest to dość pracochłonne zajęcie więc należy do niego przygotować dużą miskę z wodą, którą często wymieniamy. Odcinamy końcówki ogonków oraz uszkodzone fragmenty grzyba. Następnie dokładnie płuczemy każdą kurkę, pamiętając jednak, że zbyt długie przebywanie w wodzie powoduje nadmierne rozmiękczenie kurek.
Składniki na potrawę z kurkami:
200 g świeżych kurek
1 cebula dymka
1 pęczek pietruszki
łyżeczka oleju ryżowego
sól i pieprz świeżo mielony do smaku
Cebulę ( zielone elementy dymki zostaw do kurczaka) opłucz i posiekaj w piórka. Przełóż na gorącą patelnię z łyżką oleju ryżowego. Podsmaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj umyte i osuszone grzyby. Możesz je pokroić, szybciej się uduszą na patelni. Dusimy razem z cebulą bez przykrycia na niewielkim ogniu do momentu wyparowania części wody, około 10 minut. Kiedy kurki stracą swoją objętość dodajemy posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszamy. Zdejmujemy z palnika.
Składniki na roladki drobiowe z kaszą jaglaną:
500 g piersi z kurczaka
80 g surowej, długo dojrzewającej szynki
150 g zielonych mini papryk
przyprawa curry
sól gruboziarnista mielona w młynku
suszona bazylia do oprószenia mięsa
kilka listków świeżej bazylii
oliwa do natłuszczenia naczynia
szklanka kaszy jaglanej
duża szczypta mielonego kardamonu
kawałek korzenia imbiru
sól
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel na 4 płaty, lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj przyprawą curry z każdej strony. Ułóż na każdym kawałku po plasterku wędliny i zwiń w rulon. Przygotuj ceramiczne naczynie z pokrywką i włóż roladki do wysmarowanego oliwą naczynia łączeniem do dołu, tak żeby roladki nie rozwinęły się podczas pieczenia. Każdą roladkę owiń jeszcze z wierzchu plasterkami szynki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 0 C. Papryczki umyj i usuń gniazda nasienne. Poukładaj je między roladkami w naczyniu. Oprósz wszystko solą z młynka i suszoną bazylią. Następnie posyp posiekaną zielona dymką. Piecz pod przykryciem 30 minut. Po upływie czasu pieczenia zdejmij pokrywkę i podpiecz roladki jeszcze 8 minut, do lekkiego przyrumienienia.
Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, by pozbawić ją goryczy i wydobyć orzechowego posmaku. Zagotuj wodę, osól i wrzuć kaszę do wrzątku. Gotuj 15 minut. Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce wprost do ugotowanej jaglanki. Przypraw kardamonem i dokładnie wymieszaj.
Pieczone roladki drobiowe podawaj z kaszą jaglaną i duszonymi kurkami z cebulą i pietruszką. Jeśli lubisz udekoruj świeżą bazylią;-)
Smacznego!
Super, pyszny obiad 😉