Rolada bezowa z truskawkami

[Głosów:10    Średnia:3.7/5]

Rolada bezowa z truskawkami

Beza to królowa wyrobów cukierniczych. Śnieżnobiała, błyszcząca jak śnieg w mroźny poranek. Choć ta bajka jest nieadekwatna do obecnej pory roku, to i tak moje skojarzenie bezy będzie z zimowym krajobrazem alpejskich gór. Bezy często podawane są bez dodatków, występują wówczas najczęściej w postaci małych, nieregularnych stożków ( alpejskich wzniesień). W zależności od temperatury pieczenia, ilości cukru oraz stopnia ostudzenia, bezy w środku są kruche (wysoka temp.) bądź lekko ciągliwe (niska). W cukiernictwie najczęściej rozróżniane są trzy rodzaje bez: francuskie (łatwe do wykonania i najpopularniejsze), włoskie oraz szwajcarskie. Beza włoska i szwajcarska jest znacznie sztywniejsza od francuskiej i dobrze zachowuje kształt. Do przygotowania bezy używa się białek, cukru pudru lub cukru kryształowego. Przepis na roladę bezową otrzymałam od pani Urszuli z Tomaszowa Mazowieckiego. Rolada bezowa wyszła przepyszna, a goście prosili o dokładkę. Dziękuję za przepis pani Urszulo.

Polecam – Moja Chochla.

Rolada bezowa z truskawkami (2)

Składniki dla 8 osób:

4 białka z jaj rozmiaru L ( w temperaturze pokojowej)
150 g cukru pudru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mus truskawkowy:

300 g świeżych truskawek ( mogą być mrożone), odłożyć kilka do dekoracji
sok wyciśnięty z połowy cytryny niewoskowanej
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
40 ml wody przegotowanej
500 ml śmietany kremówki 30 % ( schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru

Rolada bezowa z truskawkami (1)

Beza

Białka przekładamy do misy robota kuchennego i rozpoczynamy ubijanie piany. Po chwili wsypujemy cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, nieustannie ubijając do momentu otrzymania gęstej, błyszczącej bezy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 st. C. Na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru – beza rośnie). Pieczemy przez 20-25 minut.

Mus truskawkowy

Świeże truskawki lub mrożone truskawki i cukier puder wrzucamy do miski. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder miksujemy, dolewamy do nich soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę stawiamy na mały ogień i rozpuszczamy. Pamiętajmy, by żelatyny nie zagotować, mogłaby stracić swoje właściwości żelujące. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z truskawkami, energicznie mieszamy, a najlepiej miksujemy blenderem. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Mus truskawkowy łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. Mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady bezowej. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na godzinę.

Roladę można obsypać cukrem pudrem lub udekorować ubitą kremówką z dodatkiem świeżych truskawek.

Rada.

Truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami np: jagodami, borówkami, malinami.

Rolada bezowa z truskawkami (4)

Rolada bezowa z truskawkami (3)

Rolada bezowa z truskawkami (5)

Smacznego!

Print Friendly

3 Komentarze dla “Rolada bezowa z truskawkami

  1. Alutka34 pisze:

    Obłędna roladka

  2. Marcin pisze:

    Kompletnie nie wyszła ta beza krucha nic w to zawinąć nie można łamie się cały spód przypalony mimo iż w niższej tempraturze i krócej pieczona do wywalenia.A masy tyle wyszło,że chyba na dwie blachy by starczyło.Tu na zdjęciach wygląda bardziej jak ciasto a nie jak beza,czy to napewno wszystkie sładniki może mąki jakiejś jeszcze trzeba?

    1. Justyna pisze:

      Witam, panie Marcinie ewidetnie przypalił pan roladę bezową. Jeśli się łamie, to była suszona za długo. Ma pan widocznie mocny piekarnik.
      Czasem wypieki potrzebują mniej czasu na upieczenie. Bezę nigdy nie zostawia się bez obserwowania. Zapewniam, ilość składników jest wystarczająca. Rolada bezowa, aby można było ją zwinąć powinna być tylko spieczona z wierzchu, a w środku wilgotna, wtedy jest elastyczna.
      Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz na „Alutka34Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *