Ratatouille – Ratatuj w sosie paprykowym

[Głosów:12    Średnia:4.8/5]

Ratatouille – Ratatuj w sosie paprykowym

Z miłości do gotowania i odkrywania nowych smaków, zapachów powstają w mojej kuchni ciągle nowe potrawy. Jestem szczęśliwą posiadaczką nie małego zbioru ciekawych przepisów, którym oddałam moje serce. Głównym składnikiem tych wszystkich dań jest solidna szczypta miłości. Każdy kto kocha gotować, wie, że warto próbować nawet najbardziej skomplikowanych przepisów, aby dostrzec zachwyt na twarzach zaproszonych gości. Harmonia, spokój i ciepło domowego ogniska sprawia, że mam ochotę wyznaczać sobie kolejne, kulinarne cele. Zafascynowana kuchnią śródziemnomorską, a w tym przypadku Francją przygotowałam potrawkę wegetariańską z kolorowych warzyw. Na uwagę zasługuje tutaj wspaniały, aromatyczny sos paprykowy, który wykorzystam jeszcze do niejednego kulinarnego dzieła. Ratatuj to prowansalska potrawa z sezonowych warzyw. W moim zestawie znalazły się : obowiązkowo bakłażan, cukinia, ziemniak i krwisto czerwone papryki. Wszystko otulone pachnącymi przyprawami. Ratatuj to danie, które możesz podać solo, albo w asyście z mięsnymi dodatkami. Wybór należy do Ciebie. Ja wybrałam tą pierwszą opcję. Czerp inspirację i gotuj z uśmiechem, w końcu jedzenie sprawia tyle radości.

ratatuj-w-sosie-paprykowym-001-001_wynik

Składniki dla 4 osób:

1 okazały bakłażan
1 cukinia
2 średniej wielkości ziemniaki
oliwa z oliwek do pieczenia
sól i pieprz
tymianek

Na sos:

3 duże czerwone papryki
sok wyciśnięty z jednej niewoskowanej pomarańczy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki śmietanki kokosowej ( gęstej części mleka kokosowego z puszki)
łyżeczka suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
łyżeczka ostrej wędzonej papryki

Bakłażan, cukinię kroję na mandolinie w cienkie plasterki. Solę każdy z nich i odstawiam na talerzu, aż puszczą soki. Ziemniaki obieram i również kroję w cienkie plastry.

Papryki myję i usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę i umieszczam w dużym rondlu. Podlewam świeżym sokiem z pomarańczy. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i również dodaję do rondla z papryką. Dosypuję rozmarynu i dokładam liście laurowe. Gotuję na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach wyjmuję liść laurowy i miksuję na gęsty sos, dodając śmietankę kokosową.

Sos przelewam do naczynia ceramicznego. Będzie stanowił gruba warstwę. Plastry warzyw układam gęsto na sosie naprzemiennie. Doprawiam pieprzem i tymiankiem każdą warstwę. Przykrywam folią aluminiową i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmuję folię i zapiekam do zrumienienia kolejne 15 minut.

ratatuj-w-sosie-paprykowym-003-001_wynik

ratatuj-w-sosie-paprykowym-009-001_wynik

ratatuj-w-sosie-paprykowym-021-001_wynik

Smacznego!

Spróbuj jeszcze :

RATATOUILLE Z SZYNKĄ I SOCZEWICĄ

RATATOUILLE Z SZYNKĄ I SOCZEWICĄ

Tian prowansalski

Tian prowansalski

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *