Pudding ryżowy

[Głosów:3    Średnia:4.3/5]

Propozycja śniadaniowa dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Dietetyczne śniadanie, które możesz zabrać nawet do pracy. Nie zrażaj sie pomysłem jedzenia ryżu na śniadanie – potraktuj to jako alternatywę dla płatków owsianych. Przygotuj większą ilość puddingu. Możesz go przechowywać 1-2 dni w lodówce. To bezglutenowy posiłek. Banan sprawia uczucie sytości, choć nie jest tuczący, a anyż i cynamon dodaje korzennego aromatu. Mniam…..

 
Składniki na 6 porcji:

Pudding ryżowy z gruszką

Pudding ryżowy z gruszką

200 g mieszanki dwóch rodzajów ryżu np:
– brązowego
-jaśminowego
2 ziarna kardamonu
1 kwiat anyżu
1 laska cynamonu
600 ml mleka migdałowego
1 banan
1 gruszka
łyżeczka skórki otartej z niewoskowanej pomarańczy na każdą porcję
łyżeczka miodu na każdą porcję

 
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania dodaj laskę cynamonu, kardamon oraz anyż. Wystudź ryż całkowicie i usuń przyprawy.

 
Ryż umieść w blenderze, dodaj mleko migdałowe, banan i miód. Zmiksuj na gładko.

 
Przełóż pudding do ulubionej filiżanki i posyp startą skórką z pomarańczy. Podaj z gruszką.

 
Smacznego!
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Print Friendly

2 Komentarze dla “Pudding ryżowy

  1. gin pisze:

    Mniam, smakowite śniadanko :)

    1. Justyna pisze:

      Raz owsianka, a raz pudding. Dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *