Pudding jaglany z majowymi owocami

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Krem z jaglaną i mango w towarzystwie majowych owoców

Majowe słońce i majowy deszcz, niczym dotknięcie czarodziejskiej różczki zmienia przyrodę w cudowny, wielobarwny krajobraz. Na straganach pojawiają się wiosenne warzywa i owoce, które kuszą swoim zapachem i wdziękiem. Taka radosna atmosfera sprzyja nowym wyzwaniom kulinarnym, które zamierzam zrealizować. Nic tak nie dodaje energii jak poranne promienie słońca, widok zielonego ogrodu i uśmiechnięta buzia dziecka. Pomysły same przychodzą do głowy. Pamiętam dziecięce harce na leśnych polanach, a z kieszeni sypały się soczyste owoce, które zrywaliśmy ukradkiem z sąsiedzkich krzewów. Chciałam choć trochę przywołać beztroskie chwile i wyczarowałam moją chochlą pudding jaglany z truskawkami i rabarbarem. Gdy tylko wrzuciłam owoce na patelnię i dodałam korzennych przypraw, kuchnia wypełniła się przyjemnym aromatem, przywołującym wspomnienia rozkosznego dzieciństwa.

Zaproś przyjaciół na podwieczorek i usiądźcie razem na słonecznym tarasie. Niech waszym ciekawym rozmowom towarzyszy pyszny pudding z majowymi owocami.

pudding jaglany z owocami lata 016_1

Składniki dla 3-5 osób:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 dojrzałe mango
4 łyżki nasion chia
2 łyżeczki miodu np. lipowego

Mus owocowy:

4 łodygi rabarbaru
250 g świeżych truskawek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonego anyżu
2 łyżki cukru nierafinowanego
sok z połowy cytryny niewoskowanej

pudding jaglany z owocami lata 005_1

Mus

Rabarbar umyj i oczyść z ogonków, pokrój w kostkę. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w plasterki. Owoce przełóż na patelnię, dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i anyż. Podsmaż na niewielkim ogniu. Niezbyt długo, by owoce zachowały swój kształt.Odstaw do przestudzenia.

Pudding

Kaszę jaglaną przesyp na sito i przelej wrzątkiem, by wydobyć lekki orzechowy posmak, a pozbyć się goryczki. Ugotuj kaszę we wrzątku w proporcji 1:4. Zdejmij z palnika i wystudź.

Mango obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż do większego naczynia, dodaj kaszę, miód i zmiksuj wszystko na gładki krem. Następnie wmieszaj w krem nasiona chia. Krem powinien mieć gęstą konsystencję.

Przygotuj przeźroczyste szklaneczki i nałóż do każdej z nich jaglany krem z mango i chia. Na wierzchu ułóż owoce. Serwuj po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Upiecz tort dla mamy 

Tort Ispanakli

Tort Ispanakli

Tort Merci....

Tort Merci….

Tort Straciatella

Tort Straciatella – podaruj swoje serce

Tort Almond Cherry

Tort Almond Cherry – migdałowa, subtelna rozkosz

Tort Bianca

Tort Bianca – lekki, delikatny, owocowy

Tort bezowy z gruszką

Tort bezowy z gruszką – niebiańska słodycz

Print Friendly

2 Komentarze dla “Pudding jaglany z majowymi owocami

  1. KasiaR pisze:

    Pychotka 😉

    1. Justyna pisze:

      Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *