Placki gryczane z gruszką

[Głosów:3    Średnia:3.7/5]

PLACKI GRYCZANE Z CYNAMONEM I GRUSZKĄ

To moje ulubione placki z cynamonem i owocami. Gdy dopada mnie ochota na coś słodkiego, szybkiego to mam na myśli placki z mąki gryczanej. Bez wyrzutów, że nie zdrowe, bo są bezglutenowe. Najlepiej smakują z cynamonem, gruszkami i jabłkami, oprószone cukrem pudrem. Świetne na śniadania dla twojej rodziny. Doskonały pomysł na podwieczorek dla dzieci. Placuszki znikają w mgnieniu oka, a ty możesz być spokojna, że podajesz im to co naturalne i dobre. Skorzystaj z prostego przepisu i przygotuj z Moją Chochlą talerz pełen pysznych placuszków. Polecam

placki gryczane z gruszką (4)_1

Placki są wykonane z mąki gryczanej sprawdź właściwości gryki i z mąki z ciecierzycy

Cieciorka – wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie, przypominające orzeszki. Kiedy przed laty pierwszy raz dokonałam degustacji dodanej do sałatki cieciorki, byłam mile zaskoczona. Warzywo to, zwane również grochem włoskim czy ciecierzycą, zupełnie nie smakuje jak… groch. Jego delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak, przypadł mi na tyle mocno do gustu, że od tej pory często gości w mojej kuchni. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek. Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji jej skosztować – warto to zrobić. Dla oryginalnego smaku, ale i wyjątkowych właściwości. Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka. Badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa. Dlatego ciecierzyca tak często gości na talerzach jaroszy. Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń.

Przygotowanie do spożycia ziaren ciecierzycy nie jest szczególnie skomplikowane. Ziarna należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotujemy je do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie przez 1-2 godziny, a solimy dopiero pod koniec gotowania. Dla skrócenia czasu przygotowywania pomocny może okazać się szybkowar – wówczas produkt będziemy mieć gotowy w ciągu kilkunastu minut.

Mąka z cieciorki (ciecierzycy) powstaje na dwa sposoby: przez zmielenie jej suchych, uprażonych nasion lub zmielenie namoczonych, a nawet lekko już sfermentowanych nasion (co dodaje im wartości, bo białko staje się bardziej przyswajalne).
Możemy ją zrobić sami, prażąc nasiona ciecierzycy na patelni (uważając, by ich nie przepalić), a po schłodzeniu mieląc w młynku. Stosujemy ją tak jak zwykłą mąkę, bez wcześniejszej obróbki.

Składniki na 10 placków:

2 miękkie gruszki średniej wielkości
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 jajko
3/4 szklanki mleka ( bez laktozy)
1 łyżka cukru ( trzcinowy, puder, kryształ)
masło do smażenia
1 łyżka cynamonu

Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe cząstki ok. 1 cm. Wsyp do miski mąkę gryczaną i z cieciorki. Dodaj jajko, cukier i wlej mleko. Wszystko dokładnie połącz przy pomocy miksera. Owoce wmieszaj w ciasto i odstaw. Ciasto wychodzi dość gęste.

Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i nakładaj łyżką po 3 porcje ciasta i rozsmarowuj je na placki. Staraj się, by placki nie były zbyt grube. Smaż po 30 sekund z każdej strony. Pamiętaj, przed położeniem każdej nowej porcji ciasta roztapiaj niewielką ilość masła i pilnuj, by patelnia nie zrobiła się zbyt gorąca (mogą się przypalić). W ten sposób usmaż wszystkie placki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Dobrze smakują też na zimno.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *