Placek jaglany z jabłkami i orzechami włoskimi

[Głosów:6    Średnia:5/5]

Jabłecznik jaglany

Ciasta jaglane jak i desery nie należą do wymagających. Warunkiem udanego wypieku jest przygotowanie bazy, czyli kaszy jaglanej. Kasza jaglana ma naturalny orzechowy smak, aby wydobyć te walory smakowe należy ją wcześniej podprażyć na patelni. Potem już tylko zostaje gotowanie w odpowiedniej ilości wody i połączenie z ulubionymi składnikami. Nie rozumie ludzi, którzy nie jadają jaglanki. Dla mnie to podstawowy produkt, z którego przygotowuje nie tylko desery, ale też dania główne. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca i odkwaszająca. Jabłka i orzechy oraz masło orzechowe dobrze się komponują z jaglaną, dlatego nie sposób odmówić takiego rarytasu jakim jest ten pyszny, jesienny jabłecznik. Sprytne i zadziwiające, że słodkie łakocie mogą zawierać wysoko odżywcze wartości. Dziś tradycyjny jabłecznik z ciasta z mąki pszennej nie robi już takiego wrażenia. Coraz więcej z nas szuka nowych, zdrowych przepisów, będąc świadomym o szkodliwości rafinowanej i modyfikowanej żywności. Niestety w cukierni nie podadzą nam bezglutenowej szarlotki, cukiernictwo ciągle rządzi się swoimi prawami, ale zdrowie jest najważniejsze. Jeśli jeść słodycze, to racjonalnie i z umiarem, a najlepiej naturalne, domowe wypieki. Polecam wszystkim będącym na diecie bezglutenowej mój jabłecznik jaglany z orzechami włoskimi.

jablecznik-jaglany-031_wynik

Składniki na ciasto w okrągłej formie o wym. 24 cm:

1 szklanka kaszy jaglanej
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta kardamonu
1 szklanka mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mleka roślinnego np: migdałowego
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
6 dużych łyżek syropu klonowego lub daktylowego
szczypta soli
słoik domowej konfitury jabłkowej
50 g orzechów włoskich

Baza

Odmierzoną ilość kaszy przesypuję na sito, płuczę pod zimną wodą. Przelewam wrzątkiem, energicznie poruszając sitkiem. W garnku rozpuszczam olej kokosowy, podprażam kaszę. Kiedy zacznie unosić się lekko orzechowy zapach zalewam ją zimną wodą w proporcji 1:2. Gotuję na średnim ogniu, aż wchłonie większość płynu. Odstawiam pod przykryciem na kilka minut. Po ugotowaniu będzie klejąca, oto własnie chodzi w tym przepisie.

Ciasto

W dużej misce wyrabiam ciasto z kaszy jaglanej, mąki kukurydzianej, masła orzechowego, syropu i mleka oraz soli. Wykładam ciasto na całą powierzchnię foremki, uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym. Nakładam mus jabłkowy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę przez 40 minut.
Wyjmuję z piekarnika na kratkę, studzę i posypuję drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Wskazówka

Z masy jaglanej można upiec dwa ciasta w mniejszych foremkach. Ciasto świetnie się mrozi. Można przechowywać w zamrażarce do 2 tygodni. Dobrze smakuje też z konfiturą gruszkową i śliwkową.

Smacznego !

jablecznik-jaglany-011_wynik

jablecznik-jaglany-008_wynik

To Ci się przyda !

Przepis na domowy mus jabłkowy

DOMOWY MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM

DOMOWY MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Spróbuj jabłecznik jaglany z daktylami

JABŁECZNIK JAGLANY Z DAKTYLAMI

JABŁECZNIK JAGLANY Z DAKTYLAMI

Print Friendly

2 Komentarze dla “Placek jaglany z jabłkami i orzechami włoskimi

  1. Fitwomen pisze:

    Kolejny dowód,że kasze są smaczne. Zrobię , tylko muszę kupić jabłka

    1. Justyna pisze:

      Kasze są smaczne i zdrowe. Polecam bezglutenowe wypieki. 😉 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *