Pizza orkiszowa

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Pizza orkiszowa

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki drożdżowe znane są praktycznie wszystkim kulturom. Smak pieczonego ciasta i ulubionych dodatków przyciąga zgłodniałych. Pizzę z powodzeniem można zrobić w domu. Wystarczy poznać tajemnicę dobrego ciasta, bo receptur jest tyle, ile kucharzy na świecie. Każdy ma swój wypróbowany sposób i technikę zagniatania drożdżowego ciasta. Na spód pizzy można nałożyć właściwie to, co danego dnia ci w duszy gra. Prawdziwi maniacy jedzą pizzę nawet w słodkiej wersji. Choć to smaczne, włoskie danie kocha cały świat, to niestety nie każdemu odpowiadają pszeniczne wypieki. Kuchnia to miejsce do pobudzenia własnej kreatywności. Eksperymentowanie sprawdza możliwości powiązania różnych produktów. Uwielbiam takie eksperymenty. Przez ostatnie lata unikam glutenu, dzięki temu poprawiło mi się trawienie. Do menu zamiast pszenicy wprowadziłam orkisz. To stara odmiana pszenicy, która zawiera mniej glutenu i nie została zmodyfikowana genetycznie. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu często nie reagują alergicznie na ten zawarty w orkiszu. Zboże ma lekko orzechowy smak, mnóstwo błonnika i świetnie sprawdza się w wypieku zdrowszej wersji pizzy. Poeksperymentuj z Moją Chochlą.

Rada

Starajmy się ułatwić pracę w kuchni. Jak brudzić blat i podłogę, to za jednym zamachem zagniatamy dużą ilość ciasta. Dzięki temu część można zamrozić.

Ciasto na pizzę powinno być przygotowane na 2 godziny przed pieczeniem. Można też zagnieść ciasto wieczorem i włożyć je na noc do lodówki.

pizza orkiszowa (2)

Składniki na 3 orkiszowe placki o średnicy 30 cm:

500 g mąki orkiszowej typ 1850
1,5 łyżki soli
15 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
łyżka cukru

Sos pomidorowy:

2 pomidory sezonowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
łyżka oregano
łyżka bazylii

Dodatki:

kilka pieczarek
kilka plastrów szynki dojrzewającej
świeża bazylia
1 kulka sera mozzarelli

Wersja bez miksera

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. W garnuszku kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem. Wlewamy 50 ml ciepłej wody i dodajemy łyżkę mąki z miski. Mieszamy i przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce ( bez przeciągów). Kiedy drożdże się spienią, w misie robimy wgłębienie wlewamy rozrobione drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy kleiste, elastyczne ciasto. Potrwa to ok. 15 minut. Do drugiej miski wlewamy kilka kropel oliwy, wkładamy ciasto i natłuszczamy z każdej strony. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wersja z mikserem planetarnym

Do dzieży miksera wsypujemy mąkę i sól. Następnie wlewamy spienione drożdże, oliwę i ciepłą wodę. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego na niskich obrotach wyrabiamy ciasto. Proces wyrabiania ciasta potrwa ok. 7 minut. Kiedy ciasto zmieni się w zwartą, elastyczną kulę. Wyciągamy je na blat, krótko zagniatamy i wkładamy do miski, w której natłuścimy je oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy

Pomidory nacinamy u podstawy, sparzmy i hartujemy pod zimną wodą. Obieramy ze skóry i usuwamy gniazda. Ćwiartkujemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Wyciskamy obrane ząbki czosnku mieszamy i zagotowujemy. Pomidory możemy zmiksować, aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by pozbawić je nagromadzonego tlenu. Dzielimy je równo na 3 części. Wybraną ilość rozwałkowujemy na blacie, podsypanym mąką na wielkość formy do pizzy. Pozostałą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

Ciasto bardzo łatwo się rozwałkowuje, nie klei się, nie przylega do blatu. Jest bardzo elastyczne. Uformowany placek przekładamy do natłuszczonej formy. Smarujemy obwicie sosem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, układamy na pizzy. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Mozzarellę kroimy w plasterki i rozkładamy na całej powierzchni pizzy. Pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika przez 15 minut. U mnie to 250 st. C.

Pizzę wyjąć z formy na drewnianą deskę. Pokroić w trójkąty i podawać gorącą.

pizza orkiszowa (1)

pizza orkiszowa (3)

pizza orkiszowa (4)

Smacznego!

Pizza z ciasta pszenicznego:

Pizza Fiesta

Pizza Fiesta

Print Friendly

Komentarz dla “Pizza orkiszowa

  1. Jaglusia pisze:

    Pizza orkiszowa? Zawsze chciałam wypróbować. Teraz mam okazję! :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *