Pieczony schab z młodymi ziemniakami i pomidorkami

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Pieczony schab z młodymi ziemniakami i gałązkami  pomidorków

Danie prosto z piekarnika. Cała blacha wypełniona młodymi ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim i igiełkami rozmarynu. Kruche, delikatne mięso i pękające, soczyste pomidory koktajlowe. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem świeżych ziół. Cała kuchnia wypełniona zapachem aromatycznych, pieczonych warzyw z mięsem. Idealny obiad na letnie popołudnie. Ziemniaki pieczemy w mundurkach, a pomidory z gałązkami, by wydobyć jak najwięcej ukrytego smaku.Uwielbiam takie jedzenie, gdzie dokładnie wyczuwam smak każdego składnika. Takie jedzenie to sama przyjemność i gwarancja dobrego humoru. Mmm….. lato jest piękne. Polecam – Moja Chochla.

Pieczony schab z młodymi ziemniakami i gałązkami pomidorów (2)

Składniki dla 3 osób:

2 kg młodych ziemniaków
500 g schabu bez kości
3 duże gałązki pomidorów koktajlowych
oliwa z oliwek
łyżka czosnku niedźwiedziego
sól gruboziarnista
gałązka rozmarynu
pęczek świeżej bazylii

Pieczony schab z młodymi ziemniakami i gałązkami pomidorów (4)

 

1.Ziemniaki dokładnie szorujemy, myjemy i kroimy na połówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 0 C. Przygotowujemy dużą blachę lub naczynie żaroodporne. Ziemniaki rozkładamy na blasze i skrapiamy delikatnie oliwą. Ziemniaki nie powinny pływać w tłuszczu. Posypać solą i czosnkiem niedźwiedzim. Dodać igiełki rozmarynu. Wstawić blachę z ziemniakami do piekarnika i piec 20 minut.
2.Mięso umyć i pokroić na plastry. Osuszyć na ręczniku papierowym. Możesz rozbić je tłuczkiem. Natrzeć z dwóch stron solą i pieprzem. Ułożyć na pieczonych ziemniakach i dalej piec 15 minut.
3. Gałązki pomidorków opłukać i osuszyć. Włożyć do piekarnika między ziemniaki i dalej piec 10 minut.
Podawać prosto z pieca. Na talerzu posypać świeżymi listkami bazylii.

Pieczony schab z młodymi ziemniakami i gałązkami pomidorów (1)

Pieczony schab z młodymi ziemniakami i gałązkami pomidorów (3)

Smacznego!

Propozycje letniego obiadu:

roladki drobiowe z  duszonymi kurkami i kaszą jaglaną (5)

Roladki drobiowe z duszonymi kurkami i kaszą jaglaną

Kurczak w zielonej marynacie z grillowanymi szparagami i czarną belugą (2)

Kurczak w zielonej marynacie z grillowanymi szparagami i czarną belugą

polędwica-045_1

Polędwica w sosie pieczarkowo – musztardowym

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *