Pieczona polędwiczka z warzywami po węgiersku

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Pieczona polędwiczka z warzywami po węgiersku

Bardzo lubimy proste, smaczne dania, które nie wymagają poświęcenia zbyt wiele czasu w kuchni. Późny powrót z pracy nie sprzyja wymagającym potrawom. Głód i zmęczenie nie odpuszcza, najlepszy będzie szybki, gorący posiłek. Tutaj sprawdzi się krucha, delikatna polędwica wieprzowa, marynowana w kawałkach pomarańczy z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, którą pieczemy tylko 20 minut w piekarniku . W tym czasie zajmiemy się krótkim pzygotowaniem sosu na bazie węgierskiej mieszanki warzyw firmy Hortex. W okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych, sezonowych warzyw dobrym rozwiązaniem okazują się mrożonki ze sprawdzonego rolnictwa ekologicznego. Soczystą polędwiczkę o zapachu słodkich pomarańczy podajemy z pęczakiem w towarzystwie aromatycznych warzyw prosto z patelni. Kompozycja kolorowych warzyw: czerwonej i zielonej papryki, pomidorów, cukini doprawiona pikantną papryczką i  ziołami doskonale komponuje się z delikatną wieprzowiną. Pyszne, wiosenne danie, a to zaledwie 40 minut na przygotowanie. Spójrz jakie to proste i smaczne.

IMG_4880

Składniki dla 2 osób:

500 g polędwiczki wieprzowej, umytej, osuszonej
1 pomarańcza niewoskowana, sparzona
2 ząbki czosnku
sól
1 duża szczypta imbiru w proszku
sok z 1,5 pomarańczy, niewoskowanej
pieprz
1 opakowanie ( 450 g ) mieszanki węgierskiej Hortex
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka pikantna
łyżka mieszanki dowolnych ziół
1 łyżeczka świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
1 łyżeczka skrobi z tapioki lub mąki ziemniaczanej
kilka gałązek świeżego koperku do podania
200 g kaszy pęczak

Polędwiczkę wieprzową myję i osuszam, przekładam do miski. Posiekaną, obraną i oczyszczoną z białych błon pomarańczę oraz starty na tarce czosnek przekładam do czystej miski, dodaję szczyptę imbiru w proszku oraz sok z 1 pomarańczy. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam, a następnie tak przygotowaną marynatą zalewam polędwiczkę. Odstawiamy na bok na 20 minut.

Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę i wsypuję mieszankę warzyw Hortex. Dodaję posiekaną w cienkie paseczki papryczkę i starty kawałek świeżego imbiru. Doprawiam solą, pieprzem i mieszanką ziół. Po 8  minutach dodaję łyżeczkę skrobi z tapioki, jeszcze chwilke gotuję,  mieszając energicznie i zestawiam z palnika.

Zamarynowaną polędwiczkę układam na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewam ją 2-3 łyżkami marynaty. Polędwiczkę piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.

Upieczoną polędwiczkę wyjmuję z piekarnika. Odstawiam ją na bok na ok. 10 minut. Sok, który wyciekł z mięsa podczas pieczenia, zlewam do miseczki.

Kaszę i warzywa wykładam na talerz, upieczoną polędwiczkę kroję w plastry, polewam je sokiem z mięsa, posypuję koperkiem.

Pieczona polędwiczka z warzywami po węgiersku (1)

Pieczona polędwiczka z warzywami po węgiersku (3)

Pieczona polędwiczka z warzywami po węgiersku (2)

 

Smacznego!

Mój dzień z Hortex

Print Friendly

3 Komentarze dla “Pieczona polędwiczka z warzywami po węgiersku

  1. julita pisze:

    To musi być pyszne damie. zachęcająco wygląda

  2. Saninka pisze:

    Pyszne, kocham warzywa

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *