Pieczona papryka z kaszą jaglaną szpinakiem i kozim serem

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Pieczona papryka z kaszą jaglaną szpinakiem i kozim serem – pomysł na wegetariański obiad

Wreszcie jest tania, a przecież dla zdrowia najlepsza!

Stragany biją blaskiem kolorowych warzyw. Przepiękne dorodne papryki tłoczą sie pośród sezonowych rozmaitości. Jest w czym wybierać. Jesień zawsze chojnie obdarowuje tym co najlepsze i najzdrowsze. Papryki są teraz najsmaczniejsze i najtańsze, idealne do przygotowywania przetworów, które pozwolą zachować ich wspaniały smak do czasu zimowych chłodów. Gotując codzienne posiłki warto wykorzystać walory papryki , wzbogaca smak i podkreśla aromat każdej potrawy, ponadto to witaminowa rekordzistka. Papryka ma tyle witaminy C, że słynna cytryna może się za nią schować. Co więcej, podczas obróbki termicznej traci jej mniej, niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko osiąga miękkość. Czerwona papryka zatroszczy się o nasz wzrok i skórę. Dzięki beta karotenie zapewni nam piękny odcień skóry. Ponieważ zawiera sporą porcję błonnika zadba też o nasz układ pokarmowy. Wniosek – postaw na paprykę, niekoniecznie w proszku.

W moim rodzinnym domu zjadamy ją z bogatym farszem. Często z dobrodziejką jaglaną, z pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów, który zagęszczam śmietanką kokosową. Smakuje i pachnie niesamowicie. Spójrzcie na jej zdjęcia, ile w niej wdzięku, to prawdziwa modelka kulinarna, a jej smak nie pozostawia goryczki. Pomyślcie jak smacznie byłoby je zjeść teraz na obiad. Polecam – Moja Chochla!

pieczona-papryka-z-kasza-i-szpinakiem-1

Składniki dla 4 osób :

4 okazałe czerwone papryki
2 filiżanki kaszy jaglanej
2 szczypty kardamonu mielonego
250 g świeżego szpinaku baby
150 g sera koziego
pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka czarnuszki
szczypta kozieradki
łyżeczka cząbru
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Sos pomidorowy

4 pomidory
2 marchewki
szklanka śmietanki kokosowej ( dobrej jakości bez zagęstników)
łyzka ziół dalmateńskich
sól i pieprz do smaku
filiżanka to ok. 200 ml

Podstawowy przepis na ugotowanie kaszy jaglanej, którą można dodawać do potraw lub zjadać na śniadanie jako jaglankę.

Odmierzona ilość kaszy ( tutaj 2 filiżanki) przesypuję na gęste sito. Płuczę pod zimna wodą. Dodatkowo przelewam wrzątkiem, energicznie poruszając sitkiem. W garnku z łyżeczką rozpuszczonego oleju kokosowego ( można tez na maśle) podprażam kaszę, dodaję kardamon i zalewam wrzątkiem w proporcji 1:2. Gotuję na średnim ogniu 15 minut, aż kasza wchłonie większość wody. Odstawiam pod przykryciem na kilka minut. Kasza po ugotowaniu będzie sypka.

Papryki myję. Odcinam kapelusze ( zachowuje) i usuwam gniazda nasienne. Szpinak płuczę na sitku i odsączam z wody. W niedużym garnku na oliwie duszę szpinak, do momentu wyparowania większej ilości płynu. Gdy szpinak utraci swoją objętość dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i pieprzem.

W dużej misce łączę wszystkie składniki farszu. Wsypuję przestudzoną kaszę, szpinak i pokruszony kawałek koziego sera. Siekam pietruszkę i dodaję do miski. Miksuję wszystko przy pomocy blendera. Przyprawiam czarnuszką, cząbrem, kozieradką, solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniam wszystkie papryki. Nakładam kapelusze i umieszczam w żaroodpornym naczyniu. Nalewam do połowy garnka wody. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę 60 minut, po 30 minutach przykrywam pokrywką ( skórka papryki szybko się przypieka).

W tym czasie przygotowuję sos. Marchewkę obieram i gotuję na parze.Pomidory parzę wrzątkiem i hartuję zimną wodą. Obieram ze skórki i usuwam gniazda nasienne. Umieszczam w rondelku wraz z marchewką posiekaną na kawałki. Zagotowuję i dodaję śmietankę kokosową. Mieszam, doprawiam przyprawami i ziołami. Zdejmuję z ognia i miksuję blenderem do gładkości.

Papryki podaję z pomidorowym sosem i świeżą natką pietruszki. Pycha mniam….

pieczona-papryka-z-kasza-i-szpinakiem-2

pieczona-papryka-z-kasza-i-szpinakiem-4

pieczona-papryka-z-kasza-i-szpinakiem-5

Smacznego !

Jeśli szukasz ciekawych porad i inspiracji czytaj portal z poradami dla kobiet. Dołącz do kobiet sukcesu z pasją

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet

Print Friendly

2 Komentarze dla “Pieczona papryka z kaszą jaglaną szpinakiem i kozim serem

  1. Kucharz pisze:

    Pysznie wygląda

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *