Pieczeń wołowa z grzybami shitake

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Udziec wołowy z grzybami shitake

Do Świąt już niewiele dni pozostało, jednak nie wszyscy zaplanowali świąteczne menu. Wigilijne potrawy są powszechnie znane i każdy ma swój sprawdzony sposób na rybę po grecku, karpia w galarecie, barszcz z uszkami, grzybową, czy makówki, a co z daniem głównym w pierwszy lub drugi dzień Świąt? Jeśli spodziewacie się gości, a pomysłu na przygotowanie wykwintnego obiadu wciąż brak pomyślcie o pieczeni wołowej, która dobrze skomponuje się z małymi kluseczkami dryfującymi na lusterku gęstego grzybowego sosu. Wołowina to nie łatwy kąsek. Nie jeden raz czytałam z zaskoczeniem przepis na pieczeń wołową z zaleceniem godzinnego, do półtorej godzinnego pieczenia. Tyle czasu na przyrządzenie kawałka wołowiny przewiduje nawet Jamie Oliver w „Każdy może gotować”. Według staropolskich receptur pieczeń wołową nastawia się w przeddzień obiadu, na kilka godzin, a następnego dnia, na długi czas przed obiadem brytfanna powinna trafić ponownie do piekarnika. Podobnie robię ja – aby mięso było kruche i rozpływało się w ustach trzeba je z pieczołowitością traktować. Jeśli na kilogram mięsa przypadnie tylko godzina, pieczeń będzie miała odpowiedni różowy kolor, zapach i smak, ale wgryzienie się w nią będzie wymagało cierpliwości i końskich zębów. Zabiegiem zmiękczającym wołowinę jest też długie marynowanie, które nada mięsu również odpowiedni aromat i smak. Warto poświęcić więcej czasu, by uraczyć swoich gości pięknym, pachnącym i smacznym kawałkiem mięsa.

pieczony-udziec-wolowy-z-grzybami-3

Składniki dla 4 osób:

ok. 700 g udźca wołowego ( czas pieczenia 2 godziny)

Marynata:

1 cebula
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego miodowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka zielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki szałwii
3 jagody ziela angielskiego

Ponadto:

olej do smażenia, łyżka masła do sosu
sól
4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
150 g suszonych grzybów shitake
300 ml bulionu warzywnego

Cebulę i czosnek kroję drobno. Udziec wołowy umieszczam w misce, zalewam oliwą i octem, doprawiam przyprawami i ziołami, dodaję cebulę z czosnkiem. Owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na całą noc.

Grzybki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na noc do namoczenia.

Następnego dnia rozgrzewam porządnie patelnię z odrobiną oliwy. Solę mięso ze wszystkich stron. Gdy patelnia będzie już naprawdę gorąca, kładę mięso i pozwalam mu się zrumienić. Odwracam i kolejno obsmażam ze wszystkich stron. Nie pomijaj tej czynności! Ten zabieg wpłynie na końcowy efekt wyglądu mięsa. Pozostałą część marynaty mieszam z passatą pomidorową i wraz z podsmażonym kawałkiem mięsa układam w brytfance. Dokładam pokrojone w cienkie paseczki odsączone z wody grzyby. Przykrywam pokrywką i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę. Po godzinie oblewam pieczeń połową bulionu i piekę dalej, po 30 minutach wlewam resztę bulionu i piekę dalej. Po 2 godzinach pieczenia wbijam widelec w mięso, powinien wejść jak w masło. Wyjmuję brytfankę i zlewam powstały sos pieczeniowy do rondelka. Sos gotuję na niewielkim ogniu z łyżką masła, aż większość wody odparuje i powstanie gładki aksamitny sos, którym poleje pieczeń wołową. Przelewam do sosjerki. Pieczeń podaję w całości z cebulą i grzybami shitake. Krojone plastry polewam sosem.

Pieczeń wołową możesz podać z małymi kluseczkami lub puree ziemniaczanym. Do tego zestawu pasuje moja czerwona kapusta duszona z winogronami.

Tutaj jej przepis

 

 

Kapusta czerwona z winogronami

Kapusta czerwona z winogronami

Smacznego !

pieczony-udziec-wolowy-z-grzybami-1

pieczony-udziec-wolowy-z-grzybami-2

pieczony-udziec-wolowy-z-grzybami-3

Zobacz inne propozycje dania głównego

Świąteczny pieczony schab

Świąteczny pieczony schab

PIECZONA PIERŚ INDYCZA Z KMINKIEM KOLENDRĄ CHILLI

PIECZONA PIERŚ INDYCZA Z KMINKIEM KOLENDRĄ CHILLI

SZYNKA PIECZONA W GRECKIEJ MARYNACIE

SZYNKA PIECZONA W GRECKIEJ MARYNACIE

ROLADKI DROBIOWE Z DUSZONYMI KURKAMI

ROLADKI DROBIOWE Z DUSZONYMI KURKAMI

ROLADA Z INDYKA

ROLADA Z INDYKA

FASZEROWANA PIERŚ Z KURCZAKA

FASZEROWANA PIERŚ Z KURCZAKA

INDYK W INDIAŃSKIEJ MARYNACIE

INDYK W INDIAŃSKIEJ MARYNACIE

Polędwiczka z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cykorii

Polędwiczki z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cykorii

Podudzia z kurczaka w cydrze i pomarańczach

Podudzia z kurczaka w cydrze i pomarańczach

Polędwica w sosie musztardowym z pieczarkami

Polędwica w sosie musztardowym z pieczarkami

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

 

 

Print Friendly

3 Komentarze dla “Pieczeń wołowa z grzybami shitake

  1. Jaglusia pisze:

    Kocham od czasu do czasu zjeść tak dobrze przyrządzone mięso.:)

    1. W sam raz na wyjątkowe okazje 😉 Pozdrawiam miłośniczkę kaszy jaglanej 😉

  2. Jaglusia pisze:

    Kocham od czasu do czasu zjeść tak dobrze przyrządzone mięso.:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *