Penne z kurczakiem w sosie mascarpone i bazyliowym pesto

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Penne z kurczakiem w sosie mascarpone i bazyliowym pesto

Sekretem włoskiej kuchni jest prostota i najwyższa jakość w doborze składników każdego dania. Ta wyśmienita śródziemnomorska kuchnia stała się inspiracją dla wszystkich krajów świata. Miłośników makaronów i drożdżowego ciasta wciąż karmi wyszukanym zapachem i smakiem regionalnych potraw. Czy to chrupiąca pizza, pachnące pomidory, różnorodność makaronów, aromatyczne zioła, złocista oliwa, czarne jak smoła espresso, kremowe lody, wino jako niezbędnik włoskich biesiad. I oczywiście malownicze, słoneczne prowincje. Za to kocha się Italię. Włoskie dania doskonale sprawdzają się przede wszystkim przy rodzinnych posiedzeniach przed telewizorem, często na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Kuchnia włoska łączy ludzi i różnorodność kompozycji składników. Przygotujemy je szybko i bez większych trudności. Pasta po włosku znaczy makaron. To właśnie z Włoch wywodzą się kochane przez wszystkich makarony. Tak jak Francja nieodłącznie kojarzy się z winem tak kuchnia śródziemnomorska do której niewątpliwie zalicza się kuchnia włoska słynie z makaronów (pasty). Wśród nich znajdziemy nitki, świdry, muszelki, gwiazdki, kokardy i wiele, wiele innych – a każda ma swoją włoską nazwę. Popularność tego produktu sprawiła, że to właśnie włoskie nazwy królują na polskim rynku i stole. Spragnionych dobrego jedzenia zapraszam na penne od Malmy z kurczakiem w sosie mascarpone i bazyliowym pesto.

penne-z-kurczakiem-w-sosie-mascarpone-i-bazyliwym-pesto-4

Składniki dla 4 osób:
paczka makaronu penne Malma( 500 g)
500 g filetu z kurczaka
oliwa z oliwek do smażenia
250 g sera mascarpone
2 ząbki czosnku
sól i biały pieprz do smaku

Pesto bazyliowe

pęczek świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
garść orzeszków pinii
garść płatków migdałowych
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
pieprz ziołowy i sól do smaku
kawałek twardego sera np; parmezanu lub Parmigiano Reggiano

Ponadto:

1 nieduża cukinia
zioła włoskie do smaku
kilka listków świeżej bazyli do podania

penne-z-kurczakiem-w-sosie-mascarpone-i-bazyliwym-pesto-5

 

Makaron Malma gotuję według instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka myję, osuszam i kroję w grubą kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i posiekanym czosnkiem. Po chwili wyjmuję kawałki czosnku. Podsmażam do zrumienienia. Dodaję ser mascarpone i zmniejszam płomień palnika. Doprawiam solą i pieprzem.

Bazylię myję i siekam drobno. Wkładam do blendera. Dodaję posiekany czosnek, podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i płatki migdałów. Wszystkie składniki miksuję. Na koniec mieszam z oliwą i startym na tarce serem. Doprawiam solą i pieprzem ziołowym.

Cukinię myję i kroję w plastry. Układam na patelni grillowej. Posypuję włoskimi ziołami i grilluję przez chwilę do uzyskania złotego koloru.

Makaron penne podaję z kurczakiem w sosie mascarpone, pesto bazyliowym i grillowaną cukinią.

penne-z-kurczakiem-w-sosie-mascarpone-i-bazyliwym-pesto-1

penne-z-kurczakiem-w-sosie-mascarpone-i-bazyliwym-pesto-2

penne-z-kurczakiem-w-sosie-mascarpone-i-bazyliwym-pesto-2

penne-z-kurczakiem-w-sosie-mascarpone-i-bazyliwym-pesto-3

Bon Appetit!

Print Friendly

4 Komentarze dla “Penne z kurczakiem w sosie mascarpone i bazyliowym pesto

  1. Jaglusia pisze:

    Sos musi być przepyszny. Kocham mascarpone. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    1. Justyna pisze:

      Sos delikatny i kremowy, nie może być inaczej – pyszny

  2. JolaD pisze:

    Mniam… prawdziwe włoskie danie. Pycha….

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję, też jestem fanką włoskiego jedzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *