Pasztet z Dynią

[Głosów:6    Średnia:5/5]

Pasztet z dynią

Co tu zrobić z tak dorodnym okazem dyni? Trafiła mi się spora sztuka, prawie 3 kg. Połowę dyni przeznaczyłam na wegetariański pasztet, a z drugiej połowy ugotowałam zupę. Dzisiaj zajmiemy się przygotowaniem pasztetu, w którym głównymi składnikami są dynia, fasola i kasza jaglana. Bardzo często zastanawiam się nad przejściem na wegetarianizm. Przeglądam wiele publikacji i wertuję internet. Odnajduję mnóstwo ciekawych przepisów. Nie sądziłam, że bezmięsne dania mogą być równie smaczne jak te z mięsem. Obalam mit, że wegetarianizm to nudna kuchnia. Przeciwnie to oryginalne i bardzo nowoczesne połączenia produktów pochodzenia roślinnego i jednocześnie dietetyczne jedzenie z bogactwem wartości odżywczych. Jednak zasiane ziarenko musi dojrzeć i decyzję o rezygnacji z mięsa odłożę na górną półkę. Po prostu, nie jestem jeszcze na to gotowa. Eksperymentuję i testujemy z rodziną wegetariańskie potrawy. Zainspirowana przepisem Olgi Smile wymyśliłam mój pasztet z dynią. Wyszedł bardzo smaczny, z chrupiącą skorupką, naszpikowany przyprawami. Doskonały wyrób własny. Pycha mniam….

pasztet-z-dynia-1

Warto wiedzieć

Dynia hokkaido to przede wszystkim intensywny kolor i słodki, lekko orzechowy smak . Intensywna, pomarańczowa barwa to też jeden z większych atutów tego warzywa. Za tę piękną barwę odpowiedzialne są bowiem karotenoidy, które działają jako antyoksydanty. Co za tym idzie dynia hokkaido wspiera stan zdrowia oraz powstrzymuje starzenie i stanowi ochronę przed licznymi poważnymi chorobami dla organizmu. Dynia ta w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal oraz ponad 1 g błonnika, co sprawia, że jest przyjazna dla osób prowadzących dietę odchudzającą. To co wyróżnia dynię hokkaido to potężna dawka witaminy A. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B – w tym ryboflawiny, tiaminy, a także takie składniki jak potas, żelazo i wapń. Pewnym mankamentem jest wysoka zawartość cukrów, bo ponad 3,5 grama na 100 gram warzywa. Dlatego bardzo smaczne wychodzą wypieki z jej udziałem. Zastosowanie dyni jest naprawdę szerokie: zupy, lecza, gulasze, zapiekanki, ciasta no i oczywiście pasztety.

Polecam pasztet z dynią – Moja Chochla

pasztet-z-dynia-2

Składniki na 2 keksówki pasztetu:

2 filiżanki kaszy jaglanej
łyżeczka oleju kokosowego
1 dynia hokkaido o wadze do 1,5 kg
2 kubki ugotowanej fasoli jaś
8 pomidorów suszonych
1 szklanka mąki kukurydzianej
4 kopiaste łyżki skrobii ziemniaczanej
400 g mleka kokosowego z puszki

Przyprawy:

1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ostrej papryki ( wędzona papryka lub chilli)
1 łyżka soli himalajskiej
pieprz do smaku
1 łyżeczka kozieradki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

Dzień wcześniej zalewam fasolę wodą i odstawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia gotuję do miękkości wypłukaną fasolę w lekko osolonej wodzie.

Dynię przekrawam na pół. Usuwam pestki i włókna. Kroję w plastry jak arbuza i obieram ze skóry. To niełatwe zadanie. Można zachęcić męża do pomocy. Obraną dynię kroję na małe kawałki i wkładam do żaroodpornego naczynia. Wlewam szklankę ciepłej wody i zapiekam pod przykryciem przez 20 minut w 200 st. C.

Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. W rondelku z olejem kokosowym prażę kaszę, mieszając od czasu do czasu. Wlewam 3 filiżanki ciepłej wody i gotuję 18 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Przykrywam pokrywką i odstawiam.

Do misy robota kuchennego wsypuję wystudzoną fasolę i upieczoną, ostudzoną dynię i suszone pomidory. Miksuję do gładkości. Dodaję przestudzoną kaszę jaglaną. Wsypuję mąki i dodaję mleko kokosowe. Włączam mikser. Miksuję do uzyskania jednolitej masy.

Masę przekładam do dużej miski i przyprawiam, zaczynając od czarnuszki, a  kończąc na kardamonie. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Wykonuję staranne okrężne ruchy.

Keksówki smaruję tłuszczem ( masłem lub olejem kokosowym). Nastawiam piekarnik na 190 st C. Masą wypełniam keksówki po same brzegi. Piekę 1,5 godziny. Kiedy pasztet będzie już miał brązową skórkę wyjmuję z piekarnika i stawiam na kratce. Wystudzony wyjmuję z foremek. Przechowuję w lodówce.

Pasztet dobrze się kroi. Smakuje na zimno do kanapek i  z dodatkiem chrzanu, czy buraczków. Nowym odkryciem jest podsmażenie pasztetu na patelni. W takiej wersji na gorąco smakuje jeszcze lepiej.

pasztet-z-dynia-3

pasztet-z-dynia-4

pasztet-z-dynia-5

Smacznego !

Przetestuj przepis na :

PASZTET JAŚ FASOLA

PASZTET JAŚ FASOLA

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *