Pasztet Jaś Fasola

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Pasztet Jaś Fasola

Pasztet wegetariański, wykonany z fasoli jaś nie ma nic wspólnego ze znanym komikiem filmowym. Nie doszukujmy się żadnego podtekstu. Zupełnie serio pasztet bez grama mięsa i podrobów może też smakować wyśmienicie. Niejednego smakosza mięsnych potraw potrafi zaskoczyć jego oryginalny smak. Rośliny strączkowe dobrze komponują się z kaszami. Wybrałam więc do pasztetu kaszę jaglaną, dodałam płatki owsiane, sporą ilość pieczarek i kilka cebuli,pachnące suszone pomidory, zaostrzyłam czosnkiem i dużą porcją pieprzu. Pomógł mi w tym mój wciąż niezawodny robot Kasia. Z podanych w przepisie składników upiekłam dwa pasztety. Jeden można konsumować od razu, a drugi podarować w prezencie, zamiast ciasta mącznego lub zwyczajnie zamrozić ( do 2 tygodni). Upieczony pasztet dobrze smakuje z musztardą, chrzanem, ćwikłą, ogóreczkami małosolnymi. Doskonały na kanapki i do koreczków na przyjęcia domowe. Smaczna przekąska w ciągu dnia, przede wszystkim zdrowie w czystej postaci. Dokładnie wiemy co jemy. Czas zamienić sklepowy pasztet na ten wypiekany samodzielnie w domu z naturalnych produktów. Zachęcam wszystkich ceniących lekką, racjonalną kuchnię do pieczenia pasztetów wegetariańskich. Przepis zainspirowany pomysłem znanej blogerki Olgi Smile – dziękuję.

pasztet-jas-fasola-3

Wskazówka

Dzień wcześniej należy wypłukać i namoczyć fasolę, najlepiej przez całą noc.Kolejnego dnia gotować 1 godzinę do miękkości z łyżeczką soli.

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na przygotowanie bazy jaglanej przepis na kaszę jaglaną

Składniki na dwie małe keksówki:

4 kubki ( o pojemności ok. 280 ml )ugotowanej fasoli jaś
2 szklanki kaszy jaglanej ( o pojemności ok 250 ml )
1/2 szklanki płatków owsianych
500 g pieczarek
10 suszonych pomidorów
4 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 jaja rozmiaru L ( wiejskie)
olej ryżowy do smażenia
sól i pieprz do smaku

1. Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę na złoto na patelni z łyżką oleju ryżowego. Obieram i płuczę pieczarki, kroję w plastry, wrzucam do cebuli na patelnię. Wszystko podsmażam na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż pieczarki wytracą znaczną część płynu.

2. Płatki owsiane mielę w młynku do kawy. Pomidory suszone kroję bardzo drobno. Czosnek obieram i siekam.

3. Przestudzoną fasolę i kaszę jaglaną przesypuję do pojemnika robota kuchennego. Dodaję zmielone płatki owsiane. Uzbrajam go w noże i wszystko miksuję, aż powstanie gęsta papka. Przekładam do dużej miski.

4. Teraz do malaksera wkładam pieczarki z cebulą, pomidory, czosnek. Wszystko ponownie miksuję na jednolitą masę. Przekładam do dużej miski.

5. W misce mieszam wszystkie składniki. Wbijam dwa jajka, solę i doprawiam pieprzem według własnych kubków smakowych.

6. Nagrzewam piekarnik do 180 st. C i rozdzielam masę na pasztet do dwóch foremek, najlepiej jednorazowych ( do wypieku chleba, tzw. keksówki). Zwykłe foremki należy uprzednio wysmarować tłuszczem i posypać np: otrębami pszennymi.

7. Pasztety piekę jednocześnie przez 90 minut. Mogą się z góry lekko przyrumienić. Zapobiegniemy temu przykrywając je z wierzchu folią aluminiową.

8. Upieczony i wystudzony wyjmujemy z foremek. Po schłodzeniu w lodówce łatwiej się kroi.

pasztet-jas-fasola-1

pasztet-jas-fasola-4

pasztet-jas-fasola-2

pasztet-jas-fasola-5

Smacznego !

Print Friendly

3 Komentarze dla “Pasztet Jaś Fasola

  1. JoannaP pisze:

    świetny przepis

    1. Justyna pisze:

      Bardzo dziękuję 😉

    2. Justyna pisze:

      dziękuję bardzo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *