PASCHA WIELKANOCNA

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Pascha wielkanocna swoje korzenie wywodzi z tradycji kresowych.Przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii, które mają symbolizować dobrobyt. Można paschę przygotować też na sposób wytrawny. Podążając za moją kulinarną wyobraźnią stworzyłam paschę warzywno – makaronową. Oczywiście głównym produktem nadal pozostaje twaróg. To doskonała alternatywa dla sałatek podawanych w miseczkach. Paschę umieszcza się w foremce i wstawia się do lodówki, aby następnego dnia móc pokroić ją na plastry. Wypróbujcie przepis na Święta. Polecam na Mojej Chochli.

Pascha wielkanocna (1)

Składniki na foremkę do keksówki:
25 dag tłustego sera twarogowego
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków
łyżka ostrej musztardy
20 dag makaronu małe kolanka
strąk zielonej i żółtej papryki
pęczek rzodkiewek
zielony ogórek
3 dymki ze szczypiorem
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
oliwa do wysmarowania foremki

Twaróg ucieramy z majonezem na gładki krem, dodajemy sok z ogórków, musztardę i dokładnie mieszamy.

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, osączamy. Studzimy.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Umyte rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki.

Zostawiamy kilka do dekoracji. Umyty ogórek kroimy w kostkę.

Umyte dymki oraz natkę pietruszki drobno siekamy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Foremkę – keksówkę natłuszczamy oliwą. Nakładamy masę serową, lekko ugniatamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na półmisek. Przybieramy plasterkami rzodkiewki.

Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze dla “PASCHA WIELKANOCNA

  1. Wygląda cudownie!!!!

    1. Justyna Basista pisze:

      Dziękuję, serdecznie pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *