Paprykowe łódeczki

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Paprykowe łódeczki – idealne na imprezę

Łódeczki – zapiekane połówki papryki nadziewane serem feta ze świeżą miętą. Czerwona cebulka pełni tu rolę dekoracji, ale nadaje też ostrości. Mięta i czarnuszka aromatyzują farsz i nadają głębi smaku. Doskonale zaprezentują się na bufetowym stole podczas przyjęcia. Znakomity dodatek do grilowanego mięsa i ryby. To alternatywa dla imprezowych sałatek. Papryczki możesz zaserwować w formie ciepłej przystawki do głównego dania. Przy każdej okazji, kiedy papryczki wędrują na talerz goście zachwalają przepis. Polecam jako wytrawny przysmak.

 

Składniki:
6 papryk czerwonych (żółtych lub zielonych)
500 g sera feta
3 ząbki czosnku
garść świeżej mięty
1 czerwona cebula, można użyć białej cebuli
łyżeczka czarnuszki
3 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz

Ser feta pokruszyć do miski i rozgnieść na gładko widelcem. Cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski. Liście mięty posiekać i dorzucić do farszu. Dodać oliwę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz czarnuszką (feta jest serem dość słonym, więc można pominąć sól). Dokładnie wymieszać.

 

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne – tak, by nie popsuć paprykowych łódeczek. Tak przygotowaną paprykę posmarować po zewnętrznej stronie oliwą i napełnić farszem z sera feta. Przenieść na blachę (wcześniej wyłożyć ją pergaminem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Kontrolować sytuacje, aby papryki nie były spieczone. Podawać na ciepło. Smacznego.

Print Friendly

2 Komentarze dla “Paprykowe łódeczki

  1. Ewa pisze:

    Wygląda smakowicie!

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję, smakuje też wybornie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *