Paprykarz wegetariański

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Paprykarz wegetariański

Paprykarz sprzedawany w puszkach konserwowych to dla wielu sentymentalny produkt z czasów PRL-u. Najsłynniejsza, polska, kultowa konserwa z mielonym mięsem rybim i ryżem w sosie pomidorowym. Kiedy spróbowałam tego przysmaku w dorosłym życiu poczułam obrzydzenie. Dla mnie okazał się niejadalny. No cóż po przeczytaniu etykiety, nie zastanawiając się nawet, odkładam wyrób na sklepową półkę. Wolę zrobić mój domowy paprykarz, który przygotowuję zwykle w dwóch wariantach: z rybą i z samych warzw. Ten ostatni ma same zalety. Bez miksowania składników stanowi danie obiadowe, a jako pasta rewelacyjnie smakuje na kanapkach. Głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje są papryki, ale także moja ulubiona kasza jaglana, którą mogłabym wykorzystać właściwie do każdej potrawy, bo jest jak przepustka do lepszego, zdrowego odżywiania. Dodałam warzywa korzenne, cebulę, czosnek, suszone pomidory i aromatyczne przyprawy świata. To najlepszy paprykarz jaki w ogóle jadłam. Szczerze polecam, zamiast gotowych wyrobów.

paprykarz wegetariański (2)

Składniki na jedną małą miseczkę pasty do kanapek i posiłek dla 3 osób:

1 szklanka kaszy jaglanej
3 średniej wielkości papryki np: zielone
2 pomidory malinowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 młode marchewki
kawałek korzenia selera
1 papryczka chilli
6 pomidorów suszonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz do smaku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżka sosu sojowego
garść świeżej kolendry
szczypta kardamonu
3 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego + 1 łyżka masła do kaszy

paprykarz wegetariański (1)

Wszystkie warzywa myję i obieram. Drobno szatkuję. Można zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory zalewam w garnuszku wrzątkiem i hartuję pod zimną wodą. Obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i miksuję blenderem. Papryki myję i usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Rozgrzewam patelnię z masłem lub olejem, dodaję cebulę i czosnek. Podsmażam przez chwilę na dużym ogniu i zaraz wrzucam poszatkowane warzywa. Mieszam wszystko drewnianą łyżką. Przyprawiam solą, pieprzem, kurkumą, papryką wędzoną, garam masala. Papryczkę chilli i suszone pomidory drobno siekam i również dodaję do warzyw na patelni. Zmniejszam ogień i zalewam zmiksowanymi pomidorami, wymieszanymi z dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Duszę do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

Odmierzoną ilość kaszy jaglanej przesypuję na sito i przelewam wrzątkiem, energicznie poruszając sitkiem. W garnku rozpuszczam masło, podprażam kaszę ze szczyptą kardamonu. Zalewam gorącą wodą w proporcji 1:2. Gotuję na średnim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiam na kilka minut pod przykryciem. Kasza powinna być ugotowana na sypko.

Podduszone warzywa przekładam na półmisek i mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną. Część odmierzam do głównego dania, a część przekładam do mniejszej miski i miksuję na pastę. Jako główny posiłek podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą, a pastę wymieszaj z sosem sojowym.

Można szykować tosty, chrupki ryżowe lub ulubione pieczywo lub po prostu zjeść na obiad.

paprykarz wegetariański (4)

paprykarz wegetariański (3)

paprykarz wegetariański (5)

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *