Owsianka kokosowa z gruszką
Startuj z owsianką – najlepszy posiłek po treningu!
Owsianka obok jaglanki to najzdrowszy pokarm świata. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszech czasów. Udowodniono, że codzienne jedzenie płatków owsianych wpływa na większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia i jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Z uwagi na średni indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą powinniśmy ją włączyć do dziennej diety, zwłaszcza kiedy prowadzimy aktywny fizycznie tryb życia.
Złota 5 – dlaczego warto jeść płatki owsiane?
1. Są dietetyczne ( w 100 g suchych płatków mieści się 378 kcal)
2. Likwidują uczucie głodu, za zasługą błonnika i dają poczucie sytości
3. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy.
4. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.
5. Według naukowców z Filadelfii im wcześniej wprowadzi się do menu dziecka owsiankę albo inne dania z owsa, tym rzadziej chorują one na choroby układu oddechowego. Ryzyko zachorowania na astmę spada prawie o dwie trzecie, jeśli dzieci jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę od wczesnego niemowlęctwa.
Warto wiedzieć
Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), ale ugotowana owsianka już wysoki (IG=60), dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami, np. owocami.
Składniki na zdrową porcję śniadania:
szklanka płatków owsianych
łyżeczka oleju kokosowego
szklanka ciepłego mleka kokosowego ( polecam firmę Ecomil)
1 banan
3 łyżki śmietanki kokosowej ( polecam firmę Ecomil)
łyżka szałwii hiszpańskiej (chia)
pół gruszki
kilka orzechów laskowych
kilka orzechów nerkowca
łyżka słodu jęczmiennego lub innej substancji słodzącej np. syropu z agawy, daktylowego itp..
W rondelku na łyżeczce oleju kokosowego podprażam płatki owsiane. Po chwili zalewam ciepłym mlekiem kokosowym. Odstawiam na chwilę pod przykryciem.
Banana, śmietankę kokosową i szałwię hiszpańską przekładam do miski i blenduję na jednolity krem.
Gruszkę obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję w kawałki.
Na dno dużego słoika nakładam owsiankę, orzechy ( można posiekać), krem z banana i smietanki kokosowej z chia, kawałki gruszki. Polewam wszystko schłodzonym słodem jęczmiennym ( uzyskamy efekt karmelu).
Śniadanie można przygotować wieczorem i przechować w lodówce w zamkniętym słoiku. Rano zapakować do torby i pomknąć do pracy. W porze przerwy śniadaniowej zaskocz współpracowników zdrowym posiłkiem, który dostarczy ci solidną porcję energii i uzupełni organizm w składniki odżywcze. Jedz, żyj zdrowo i zarażaj innych zdrowym stylem życia.
Smacznego!
Pomysły na zdrowe śniadanie: