Orzeźwiająca sałatka z soczewicy i zielonych warzyw

[Głosów:4    Średnia:4.8/5]

Sałatka z soczewicą cukinią awokado i miętą

Podzielę się z Wami przepisem na apetyczną sałatkę, która przypomina zieloną łąkę usłaną soczystą koniczyną – widok z wiosennego ogrodu. Dobrze jest przygotować taką sałatkę w czasie diety. Zachowamy formę i nasycimy żołądek. W smaku jest niezwykle orzeźwiająca, a to już za sprawą delikatnych listeczków świeżej, jak poranna rosa mięty. Sok z limonki dodaje jeszcze więcej świeżości. Wspaniale dopełni główne danie, ale też można ją zjeść o każdej porze, gdy tylko dopadnie nas chęć na zjedzenie czegoś pożywnego. W sałatce nie brakuje bowiem obfitych w składniki odżywcze produktów. Mam na myśli zieloną soczewicę, bogatą w białko, która nasyci i pobudzi do trawienia oraz awokado, które uzupełni nasz organizm w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz mikro i makro elementy. Sięgając częściej po awokado obniżysz swój cholesterol, a dzięki potasowi uregulujesz ciśnienie krwi. Cienkie paseczki cukinii doskonale wtapiają się w kremowe awokado. Uwielbiam takie sałatki. Można ja posypać jeszcze odrobiną nasion słonecznika lub pestkami dyni, a tu już będzie nutka goryczki.Nie potrzebuję do niej mięsa, bo mam pewność, że zjadam w pełni zbilansowany posiłek. Rześkość i różnorodność aromatu, to lubię w niej najbardziej. Wegetarianizm ma również swoje cenne zalety, o to właśnie jest dowód. Jedz zdrowo i smacznie! Polecam – Moja Chochla.

sałatka z soczewicą cukinią awokado i miętą www.mojachochla (1)

 

sałatka z soczewicą cukinią awokado i miętą www.mojachochla (4)

Składniki dla 3 – 4 osób :

100 g zielonej soczewicy
2 średnie cukinie
pęczek świeżej mięty ( jedna doniczka )
1 awokado
sok wyciśnięty z 2 limonek wyparzonych
duża garść nasion słonecznika
rzeżucha do przybrania sałatki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego

sałatka z soczewicą cukinią awokado i miętą www.mojachochla (2)

Przygotowanie

Gotuję wodę z łyżeczką soli. Wrzucam  na wrzątek opłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Gotuję ją 10 minut, następnie zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 45 minut pod przykryciem, aż zmięknie, ale nie rozmoknie. Odcedzam ją z wody i studzę.

Cukinię dokladnie myję i za pomocą obieraczki tnę w cienkie pasy. Listki mięty odrywam od łodyżek i siekam drobno. Awokado pozbawiam pestki i wydrążam z niego miąższ. Kroję na małe kawałki.
W salaterce umieszczam przestudzoną soczewicę, peseczki cukinii, kawałeczki awokado i miętę, a następnie skrapiam oliwą z oliwek , wymieszaną z sokiem z limonki. Polewam z wierzchu miodem i posypuję nasionami słonecznika.

Przed podaniem posypuję rzeżuchą. Jeśli lubisz, dodaj kiełki brokuł, albo połącz ze słodkim owocem. Idealnie pasuje tu mango, truskawka, czy owoce granatu.

Postaw na sycący, dietetyczny posiłek, który możesz bez przeszkód zapakować do pudełka i zjeść w porze lunchu w pracy. Nie bój się odkrywać nowych smaków i aromatów. Bądź fit, bądź nowoczesna. Spróbuj, a odstający brzuszek zamieni się w smuklejszą figurę.

sałatka z soczewicą cukinią awokado i miętą www.mojachochla (5)

sałatka z soczewicą cukinią awokado i miętą www.mojachochla (3)

Jest pyszna, a Tobie życzę smacznego !

Wiosenne sałatki pełne świeżości

Zielona sałatka z awokado

Zielona sałatka z awokado

Wiosenna sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka (1)

SAŁATKA WIOSENNA - półmisek pełen świeżych zdrowych warzyw

SAŁATKA WIOSENNA – półmisek pełen świeżych zdrowych warzyw

SAŁATKA WALDORFA

SAŁATKA WALDORFA

SAŁATKA Z GRANATEM KIEŁKAMI I KASZĄ JĘCZMIENNĄ - to sałatka życia, pełna witamin i minerałów. Jedz zdrowo i żyj zdrowo!

SAŁATKA Z GRANATEM KIEŁKAMI I KASZĄ JĘCZMIENNĄ – to sałatka życia, pełna witamin i minerałów. Jedz zdrowo i żyj zdrowo!

SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *