Orzechowa kruszonka z owocami

[Głosów:1    Średnia:5/5]

To kolejna odsłona z cyklu superfood. Zamiennik owsianki i jaglanki. Te śniadanko dostarczy dużą dozę energii, a zjesz je z przyjemnością. Smakuje jak orzechowe ciasto z owocami.

Orzechy brazylijskie ze względu na zawartość tłuszczu mogą wydawać się zbyt kaloryczne. Należy jednak pamiętać, że są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bogate źródło witaminy B1 i E, działają jako przeciwutleniacz zapobiegają degradacji komórek. Dzięki tym prozdrowotnym właściwościom nie trzeba się ich bać. Co więcej nie trzeba ich spożywać w dużych ilościach. W ich składzie znajduje się odpowiednia ilość substancji odżywczych, dzięki czemu wystarczy jeść tylko dwa dziennie. Wówczas będziemy mogli cieszyć się dodatkową energią i wyglądać młodziej.

Spróbujcie mojej kruszonki, to duży krok w stronę zdrowej diety.

Kruszonka orzechowa z owocami (4)

 

 

Składniki na 2 porcje:
100 g migdałów
100 g orzechów laskowych
4 orzechy brazylijskie
garść siemienia lnianego
2 łyżeczki syropu klonowego
1 gruszka ( obrana, pokrojona w kawałki)
1 śliwka (pokrojona w kawałki)
2 łyżeczki masła

Migdały, orzechy laskowe i brazylijskie, siemię lniane mielimy w młynku do kawy lub robocie kuchennym.
Zmiksowane składniki wsypujemy do dwóch ceramicznych płaskich foremek. Do każdej z nich nakładamy po łyżeczce masła i syropu klonowego.

Na górze układamy kawałki gruszki i śliwki.

Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000 C.

Przed zjedzeniem kruszonkę można jeszcze skropić syropem klonowym.

Smacznego!

Print Friendly

4 Komentarze dla “Orzechowa kruszonka z owocami

    1. Justyna pisze:

      i smakuje też znakomicie 😉 pozdrawiam

    1. Justyna pisze:

      dziękuję, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *