Nóżki z kurczaka w cydrze z pomarańczą

[Głosów:13    Średnia:5/5]

Podudzia z kurczaka w cydrze z pomarańczą

Cydr, pomarańcza, jabłka, rozmaryn – ten zestaw przypomina mi świąteczny obiad. Aromat cydrowy w wypiekach, kusząca szarlotka i soczyste, słodkie pomarańcze naszpikowane goździkami, które zdobią wystawny stół to właśnie ten świąteczny czar podąża już coraz bliżej. Niedługo ogarnie nas magia świątecznego gotowania, ale tymczasem skupmy się jeszcze na codziennych daniach. Pomysł na obiad z wykorzystaniem owoców, cydru, czosnku, rozmarynu, które użyłam do marynaty wydaje mi się  teraz na czasie. Danie dobrze nas nasyci i rozgrzeje, a nadmiar czosnku może tylko wyjść nam na  zdrowie. Nóżki z kurczaka pływały w aromatycznej zalewie całą noc. Smak, zapach, soczystość mięsa nie do opisania, trzeba to po prostu spróbować. Odejdźmy na chwilę od przypraw w papierowych torebkach, zastąpmy je świeżymi pomarańczami i rozmarynem. Zróbmy coś prostego, smacznego, a zarazem nowatorskiego. Smakuj życie celebrując swoje jedzenie. Jedzenie wciąż zbliża ludzi i nastraja spokojem. Gotujmy więc wspólnie i bawmy się smakiem.

podudzia-z-kurczaka-w-cydrze-i-pomaranczach-3_wynik

Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka
sól, pieprz
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka kminku mielonego
200 ml cydru
1 pomarańcza niewoskowana, 2  średnie jabłka
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu lipowego
główka czosnku

Podudzia myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieram mieszanką soli, pieprzu, ostrej papryki i kminku mielonego. Wkładam do głębokiej misy. Zalewam cydrem. Nóżki z kurczaka powinny być całkowicie zanurzone. Dodaję pokrojoną w ósemki sparzoną wrzątkiem pomarańczę oraz gałązki rozmarynu. Owijam misę szczelnie folią spożywczą. Wkładam na noc do lodówki.

Kolejnego dnia przekładam zamarynowane nóżki do naczynia żaroodpornego. Dodaję obrany i posiekany w kawałki czosnek, rozrzucając po całym naczyniu. Przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40 minut. Następnie ostrożnie wyjmuję z piekarnika, usuwam folię i polewam kurczaka miodem. Jabłka obieram i oczyszczam z gniazd nasiennych. Kroję w nieduże kawałki i dodaję do kurczaka. Piekę jeszcze przez 20 minut, aż nóżki ładnie się zrumienią.

Tak przyrządzonego kurczaka podaję z kaszą jęczmienną perłową lub bulgurem.

podudzia-z-kurczaka-w-cydrze-z-pomarancza4_wynik

podudzia-z-kurczaka-w-cydrze-i-pomaranczach-1_wynik

podudzia-z-kurczaka-w-cydrze-i-pomaranczach2_wynik

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *