Naleśniki szpinakowe z twarożkiem i makrelą

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Naleśniki szpinakowe z twarożkiem i makrelą

Proste danie mączne, smażone na patelni, które można podać w rozmaity sposób. Posypać zwyczajnie cukrem lub polać miodem czy sosem czekoladowym, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi, świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany, dżemem, twarogiem. Ymmm…. ślinka leci. W wersji wytrawnej najczęściej z parówką i serem żółtym. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami. Myślę, że każdy doświadczył już w swoim życiu lekcji smażenia naleśników, a jeśli nie, to wszystko przed wami. Sprawa pozornie wydaję się banalnie prosta, lecz i w tej czynności trzeba dojść do wprawy. Trening czyni mistrza. Im więcej naleśników nasmażysz, tym lepiej będą wyglądały. Przyznam się, że i ja muszę dojść do perfekcji. W naszym domu bardzo lubimy naleśniki, ale z uwagi na obecność mąki pszennej ograniczyliśmy ich spożywanie. Pomyślałam, że mogłabym opracować przepis na bezglutenowe naleśniki. Wykluczyłam całkowicie mąkę glutenową. Połączyłam owsianą mąkę bezglutenową z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną. Kilka prób i efekt końcowy okazał się strzałem w dziesiątkę. Mój mąż spuentował eksperyment – ” smakują jak marzenie” – cokolwiek miał na myśli. Jedno wiem, na pewno mu smakowały bo zjadł ich kilka na raz. Do moich naleśników dodałam szpinak, który nadał im oryginalnego smaku i ciekawej, seledynowej barwy oraz pastę z twarogu i wędzonej makreli z nutką pikantnej czarnuszki. Zapraszam – Moja Chochla.

nalesniki-szpinakowe-z-twarozkiem-i-makrela-4

Składniki na 10 – 15 naleśników w zależności od wielkości:

Ciasto naleśnikowe – bezglutenowe

1 szklanka owsianej mąki bezglutenowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 szklanki mleka roślinnego ( tutaj mleko ryżowe)
150 g świeżego szpinaku
łyżeczka soli himalajskiej
łyżka oleju kokosowego lub ryżowego

Pasta z twarogu i makreli

300 g twarogu półtłustego
1 wędzona makrela
250 ml jogurtu naturalnego ( gęstego jogurtu)
świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól do smaku
łyżeczka czarnuszki ( opcjonalnie)

nalesniki-szpinakowe-z-twarozkiem-i-makrela-2

Ciasto naleśnikowe

Do wysokiego naczynia wsypuję mąki i sól. Wlewam szklankę mleka ryżowego. Szpinak miksuję z drugą szklanką mleka ryżowego i dodaję do ciasta. Wszystkie składniki miksuję ręcznym mikserem. Ciasto powinno być rzadkie. Odstawiam na 15 minut, aby odpoczęło.

Makrelę dokładnie obieram z ości i przekładam do miski. Dodaję twaróg, jogurt. Mieszam widelcem rozgniatając zbrylone kawałki sera. Doprawiam solą i pieprzem oraz czarnuszką. Nie przesól pasty ( makrela jest już słona).

Rozgrzewam patelnię z łyżką oleju kokosowego. Nakładam jedną dużą chochlą porcję ciasta. Smażę 2 -3 minuty wszystkie naleśniki z każdej strony, aż do wyczerpania ciasta. Nie ma potrzeby dokładania tłuszczu, zwłaszcza jeśli smażymy na teflonowej patelni ( ja usmażyłam wszystkie naleśniki na łyżce oleju kokosowego). Z przygotowanych składników powinniśmy usmażyć minimum 10 naleśników. Wszystko zależy od wielkości waszej patelni. Ja użyłam patelni małych rozmiarów.

Serwuje naleśniki na zimno lub po uprzednim podgrzaniu w piekarniku z nadzieniem z twarogu i makreli.

nalesniki-szpinakowe-z-twarozkiem-i-makrela-1

nalesniki-szpinakowe-z-twarozkiem-i-makrela-3

nalesniki-szpinakowe-z-twarozkiem-i-makrela-5

Smacznego!

Print Friendly

4 Komentarze dla “Naleśniki szpinakowe z twarożkiem i makrelą

  1. JoannaP pisze:

    Zrobiłam wyszły świetne i nawet puszyste. W smaku pyszne. Godne polecenia.

    1. Justyna pisze:

      Cieszę się, że smakowały 😉

  2. JolaD pisze:

    Czym można zastąpić mąkę owsianą? Nie mogę dostać tej mąki w sklepie.

    1. Justyna pisze:

      Witam, proszę spróbować z mąką gryczaną. Innym sposobem jest też zmielenie na mączkę płatków owsianych. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *