Muffiny bananowe z czekoladą

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Święta już nadchodzą małymi kroczkami, a w głowie kumulują się pomysły na świąteczne wypieki. Sobotnie popołudnie, ciemna szaruga, na oknie zawisły pierwsze ozdoby. Może za wcześnie na przystrojenie domu , ale któż z nas nie uwielbia magii Świąt. Zaczarowałam się i zamknęłam w kuchennych pieleszach. Pomyślałam o babeczkach. Przy upiększaniu tych słodkich cudeniek też spędzimy przyjemnie czas. Zwłaszcza , że mój syn chętnie mi pomaga. Drogie mamy zaproście do swojego kuchennego królestwa dzieciaki i upieczcie wspólnie babeczki. Zabawa będzie przednia. Dodam, że muffiny są bananowe, więc będą smakowały waszym pociechom.

Zaczynamy!

Ciasto na muffiny, 18 sztuk:

3 bardzo dojrzałe banany
100 g roztopionego masła
150 g cukru trzcinowego
2 jaja duże
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
260 g mąki pszennej tortowej
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (będą słodsze)
1 opakowanie cukru waniliowego (nie koniecznie)

Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wkładamy do miski i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Za pomocą miksera ubijamy dwa jajka z cukrem. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, ubite jajka i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy foremki do babeczek, bądź formę na muffiny i wykładamy papierowymi papilotkami. Przy pomocy rękawa cukierniczego, albo łyżki wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (termoobieg) lub w temperaturze 170 stopni C (bez termoobiegu).

Krem:
250 g miękkiego masła
3 żółtka ( z pozostałych białek możecie upiec bezy lub wykorzystać do porannej jajecznicy)
2 banany
45 g kakao
50 g cukru
kilka kropli soku z cytryny
Dekoracja:
kolorowe posypki
suszone owoce
kilka kostek białej czekolady
czekoladowe igiełki

Banany wkładamy do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, żółtka oraz kilka kropel cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelewamy do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury około 80 stopni C. Uważać by nie przypalić masy. Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki. Miękkie masło miksujemy blenderem. Do dobrze napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy karbowaną końcówkę. Ostudzone muffiny dekorujemy kremem czekoladowo – bananowym. Teraz czas na waszą inwencję twórczą. Baw się i dekoruj posypkami, owocami suszonymi itp… Udanej zabawy. Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *