Muffinki – Czeresieńki

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Babeczki Czeresieńki

Kuszą swoim wdziękiem, malutkie babeczki na dwa kęsy. Uwielbiane przez dzieci, dorośli też po nie chętnie wyciągają rękę. Taka mała słodka pokusa, a sprawia tyle przyjemności. Czereśnie zapiekamy w cieście i dekorujemy białą, rozpuszczoną czekoladą. Możemy tu wybrać najbardziej uwielbianą czekoladę. Wystarczy ją tylko upłynnić i szybko ozdobić babeczki, bo szybko zastyga. Dodany jogurt sprawia, że są bardziej puszyste niż zazwyczaj. Jeśli akurat przytargaliście z ogródka działkowego inne owoce sezonowe, to też warto je wykorzystać. Śmiało możemy potraktować ten przepis jako podstawowy dla ciasta muffinowego. Przedstawię go w dwóch, myślę przydatnych wersjach. Ja preferuje wariant dla alergików. Zapraszam na sprawdzone i uwielbiane muffinki – Czeresieńki.

Muffinki czeresieńki (3)

Wersja normal

Składniki na 12 babeczek:

140 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki jogurtu naturalnego 2,5 % tłuszczu
1 łyżeczka aromatu migdałowego lub arakowego
24 czereśnie, 100 g białej czekolady

Wersja dla alergików ( ograniczony gluten)

Składniki na 12 babeczek:

140 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru nierafinowanego
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki mąki owsianej
2/4 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki jogurtu naturalnego 2,5 % tłuszczu
1 łyżeczka aromatu migdałowego lub arakowego
24 czereśnie ( 12 do środka, 12 do dekoracji), 100 g białej czekolady

Muffinki czeresieńki (5)

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać aromat. Ja wybrałam arakowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy maślanej na zmianę z jogurtem, miksując krótko, tylko do połączenia. Formę silikonową do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. W sam środek wetknąć czereśnię, tak, by zanurzyła się w cieście do połowy. Umyte czereśnie możemy wypestkować i usunąć ogonki. Piec w temperaturze 170 0 C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

przed pieczeniem

Przed pieczeniem

Upieczone

Upieczone

Są pyszne !

Są pyszne!

W metalowej miseczce rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę. Kiedy czekolada stanie się płynna od razu ozdobić babeczki, szybko zastyga. W razie konieczności ponownie podgrzać nad parą wodną. Pozostałe czereśnie umieścić na wierzchołku każdej muffinki.

Muffinki czeresieńki (7)

Muffinki czeresieńki (4)

 

Smacznego!

Więcej muffin:

Babeczki czekoladowe z chilli

Babeczki czekoladowe z chilli

Babeczki z wanilią - bajecznie kolorowe

Babeczki z wanilią – bajecznie kolorowe

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *