Mrożony tort na diecie

[Głosów:4    Średnia:4.8/5]

Dietetyczny tort bez pieczenia

torcik fit www.mojachochla (2)

Uwielbiam ten kolor, różowo – fioletowe barwy przypominające letni zbiór owoców leśnych. Torcik z pewnością byłby najlepszy w sezonie na maliny czy jagody. Jednak jest tak smaczny, że wykonuję go kilka razy w roku. Cieszy się u nas dużym uznaniem wśród domowników i znajomych. Zachwyca smakiem i połączeniem składników. Trzy sąsiadujące ze sobą warstwy wyglądają cudownie, a najważniejsze, że tak też smakują. Jest fit –  w końcu nie ma w nim mąki ani tłustej śmietany. Spokojnie mogą zjeść kawałek, a nawet dwa kawałki osoby będące na diecie. Podstawą tortu jest lepki spód z daktyli i mielonych migdałów. W środku mieści się gładkie nadzienie z sera twarogowego, nerkowców i banana z kokosowym cukrem. Wierzch to owocowy mus, który nadaje smaku i uroku. Dla mnie to prawdziwa doskonałość. To kolejny dowód, że desery mogą być zdrowe. Śmiało przygotuj na najbliższe przyjęcie gości, nie zważając na pogodę. W sezonie letnim wykorzystaj świeże owoce, a zimą mrożone zapasy. Szybko namieszaj składniki, może za Ciebie zrobić to robot kuchenny, a ty tylko włóż do zamrażarki i zaczekaj na przyjaciół.

torcik fit www.mojachochla (3)

 

Składniki na formę okrągłą ( 21 cm)

 

Spód:

300 g mielonych na mączkę migdałów

400 g świeżych, wypestkowanych daktyli najlepiej bez syropu glukozowego

 

Jeśli nie udało Ci się zakupić mąki migdałowej tylko całe migdały, wrzuć je do malaksera i rozdrobnij na pył. Dodaj wypestkowane daktyle i zmiksuj wszystko na gładką, kleistą masę. Wyłóż na dno formy pokrytej przeźroczystą folią spożywczą i rozprowadź równomiernie po całej jej powierzchni. Dzięki folii łatwiej będzie wyjąć tort z formy i umieścić go na ozdobnej paterze. Tortownicę umieść w zamrażarce.

 

Środkowa warstwa:

 

1 banan

200 g nerkowców

250 g twarogu półtłustego

do 4 łyżek cukru kokosowego

 

Nerkowce należy uprzednio namoczyć w wodzie przez co najmniej 3 godziny. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na kremową masę. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wylej masę serową na spód tortu. Wyrównaj i włóż z powrotem do zamrażarki.

 

Wierzch:

2 zamrożone banany

400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych ( maliny, jagody, borówki)

1 łyżeczka mielonego cynamonu ( opcjonalnie)

 

Mocno dojrzałe banany pokrój na kawałki i zamrroź. Wszystkie mrożone owoce włóż do malaksera i rozpocznij miksowanie na wolnych obrotach. Dodaj cynamon. Sprawdź czy pozostałe warstwy tortu już zastygły. Mus owocowy przelej do tortownicy i pozostaw w zamrażarce to całkowitego stężenia.

 

Przed podaniem pozwól mu się nieco ogrzać. Delikatnie odepnij obręcz tortownicy i usuń folię spożywczą, przełóż na ulubiony talerz lub paterę.torcik fit www.mojachochla (1)

torcik fit www.mojachochla (5)

torcik fit www.mojachochla (4)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *