Dietetyczny tort bez pieczenia
Uwielbiam ten kolor, różowo – fioletowe barwy przypominające letni zbiór owoców leśnych. Torcik z pewnością byłby najlepszy w sezonie na maliny czy jagody. Jednak jest tak smaczny, że wykonuję go kilka razy w roku. Cieszy się u nas dużym uznaniem wśród domowników i znajomych. Zachwyca smakiem i połączeniem składników. Trzy sąsiadujące ze sobą warstwy wyglądają cudownie, a najważniejsze, że tak też smakują. Jest fit – w końcu nie ma w nim mąki ani tłustej śmietany. Spokojnie mogą zjeść kawałek, a nawet dwa kawałki osoby będące na diecie. Podstawą tortu jest lepki spód z daktyli i mielonych migdałów. W środku mieści się gładkie nadzienie z sera twarogowego, nerkowców i banana z kokosowym cukrem. Wierzch to owocowy mus, który nadaje smaku i uroku. Dla mnie to prawdziwa doskonałość. To kolejny dowód, że desery mogą być zdrowe. Śmiało przygotuj na najbliższe przyjęcie gości, nie zważając na pogodę. W sezonie letnim wykorzystaj świeże owoce, a zimą mrożone zapasy. Szybko namieszaj składniki, może za Ciebie zrobić to robot kuchenny, a ty tylko włóż do zamrażarki i zaczekaj na przyjaciół.
Składniki na formę okrągłą ( 21 cm)
Spód:
300 g mielonych na mączkę migdałów
400 g świeżych, wypestkowanych daktyli najlepiej bez syropu glukozowego
Jeśli nie udało Ci się zakupić mąki migdałowej tylko całe migdały, wrzuć je do malaksera i rozdrobnij na pył. Dodaj wypestkowane daktyle i zmiksuj wszystko na gładką, kleistą masę. Wyłóż na dno formy pokrytej przeźroczystą folią spożywczą i rozprowadź równomiernie po całej jej powierzchni. Dzięki folii łatwiej będzie wyjąć tort z formy i umieścić go na ozdobnej paterze. Tortownicę umieść w zamrażarce.
Środkowa warstwa:
1 banan
200 g nerkowców
250 g twarogu półtłustego
do 4 łyżek cukru kokosowego
Nerkowce należy uprzednio namoczyć w wodzie przez co najmniej 3 godziny. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na kremową masę. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wylej masę serową na spód tortu. Wyrównaj i włóż z powrotem do zamrażarki.
Wierzch:
2 zamrożone banany
400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych ( maliny, jagody, borówki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu ( opcjonalnie)
Mocno dojrzałe banany pokrój na kawałki i zamrroź. Wszystkie mrożone owoce włóż do malaksera i rozpocznij miksowanie na wolnych obrotach. Dodaj cynamon. Sprawdź czy pozostałe warstwy tortu już zastygły. Mus owocowy przelej do tortownicy i pozostaw w zamrażarce to całkowitego stężenia.
Przed podaniem pozwól mu się nieco ogrzać. Delikatnie odepnij obręcz tortownicy i usuń folię spożywczą, przełóż na ulubiony talerz lub paterę.