Mini torcik z truskawkami

[Głosów:7    Średnia:4.9/5]

Ciasto owsiane z masą kakaowo – truskawkową i prażonymi płatkami owsianymi

Tort zwykle składa się z puszystych biszkoptów, przekładanych kremem. Jednak mój torcik będzie wyjątkiem. To ciasto wykonane z mąki owsianej bez jajek i proszku do pieczenia. Nie jeden cukiernik złapie się za głowę. Szkoda marnować chwile na niedowierzanie, wystarczy się przekonać. Ciasto nazwałam torcikiem, ze względu na jego wdzięczny urok oraz niewielki rozmiar – to tylko, albo aż 19 cm średnicy, ale w sam raz, by uraczyć ludzkie podniebienia. Upiekłam go dla mojego syna, choć częstowała się cała rodzina. Ciemna warstwa to puree truskawkowe z kakao, oprószone cukrem pudrem. Jest subtelny w smaku, a przede wszystkim bezglutenowy. Bardzo szybki w przygotowaniu, a to cenna uwaga, zwłaszcza, gdy wpadają niespodziewani goście. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla.

Mini torcik z truskawkami (1)

Składniki na okrągłą tortownicę o średnicy 19 cm:

Ciasto owsiane

1 szklanka maki owsianej
1/4 szklanki mleka ryżowego
2 łyżki masła zimnego
łyżka utartego cukru trzcinowego
szczypta soli

Nadzienie

400 g świeżych truskawek
łyżka gorzkiego kakao
łyżka cukru waniliowego
łyżka masła
4 łyżki płatków owsianych

Ponadto:

cukier puder
kilka truskawek i świeżych listków mięty

Mini torcik z truskawkami (3)

Odszypułkowane truskawki umyj i umieść w garnku z roztopionym masłem. Dodaj cukier, wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę na niewielkim ogniu. Gdy truskawki puszczą sok, wsyp kakao i energicznie zamieszaj. Gotuj przez chwilę, aż sok częściowo odparuje. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni do zezłocenia, następnie dodaj do truskawek. Mieszaj do połączenia się składników i zdejmij z palnika. Powinna powstać gęsta masa truskawkowa.

Mąkę i masło włóż do misy miksera, dodaj sól, cukier i zacznij wyrabiać ciasto. Powolnym ruchem wlej mleko. Ciasto zacznie się kleić, wyłącz obroty miksera i przełóż je do wyłożonej pergaminem tortownicy z odpinanym rantem. Równomiernie rozprowadź łyżką po całej powierzchni formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 0 C. Podpiecz spód przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika. Na podpieczony spód nałóż masę truskawkową, wyrównaj i ponownie piecz mniej więcej 30 minut.

Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami z listkami mięty. Bardzo łatwo odrywa się od boków tortownicy.

Mini torcik z truskawkami (7)

Wskazówka

Ciasto można schłodzić w lodówce przed podaniem. To dobry sposób na lekki deser podczas upałów.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *