Mini placki kokosowe

[Głosów:7    Średnia:4.1/5]

MINI PLACKI KOKOSOWE – COŚ POŻYWNEGO I SŁODKIEGO

Mini placuszki kokosowe to alternatywa dla klasycznych racuchów, smażonych w głębokim tłuszczu. Możecie zrobić placki w zdrowszej wersji. Korzystając z tego przepisu pamiętaj, że nie ma tu mąki glutenowej, a więc placuszki będą bardzo kruche. Należy ciasto nakładać w małej ilości, w przeciwnym razie placki się rozpadną. Na pewno będą zadowolone osoby, które nie mogą jeść potraw z użyciem krowiego mleka. Ja przygotowuję je mojemu synowi. Dodaję różne sezonowe owoce, ale najbardziej smakują nam z bananami i syropem klonowym. Mają taki delikatny smak i aromat, który zawdzięczają mleku kokosowym. Okazuje się, że można przygotować coś pożywnego, zdrowego i słodkiego tylko w 15 minut. Polecam na śniadanie. Nie tylko dzieci będą oczarowane.

Mini placki kokosowe (3)

Składniki na 8 – 10 placków:

80 g mąki ryżowej
30 g mąki kokosowej
1 jajko
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżek cukru trzcinowego lub cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych
1 banan
2 łyżki syropu klonowego
tłuszcz kokosowy lub olej ryżowy do smażenia

Ciekawostka

Poznaj ukryty potencjał kanadyjskiego przysmaku jakim jest syrop klonowy

Jest to produkt całkowicie naturalny. Pozyskuje się go w procesie odparowywania wody z soku zbieranego z drzew klonów rosnących w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych oraz w Kanadzie. Po zbadaniu, jakie są właściwości syropu klonowego okazało się, że jest on bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

Placki kokosowe, polane syropem klonowym

Mąki bezglutenowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia, jajkiem, wiórkami i mlekiem kokosowym. Dodaj cukier według twojego uznania. Wszystko energicznie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki.
Banana obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielka ilość tłuszczu i nakładaj po jednej łyżce ciasta kokosowego. Rozprowadź ciasto równomiernie na okrągły placek i połóż na każdym z nich po 2-3 plasterki banana. Odczekaj ok. 1 minutę i przewróć łopatką na drugą stronę. Ostrożnie, mogą się połamać. Smaż kolejną minutę. Usmaż w ten sposób wszystkie placki. Gdyby ciasto zbyt bardzo zgęstniało, dolej mleka kokosowego, ale tak, żeby nie rozrzedzić ciasta. Podawaj ze świeżymi plasterkami banana, polane syropem klonowym i oprószone wiórkami kokosowymi. Cóż za smakołyk!

Smacznego !

Print Friendly

2 Komentarze dla “Mini placki kokosowe

  1. Iwona pisze:

    Wyglądają pysznie! muszę koniecznie wypróbować

    1. Justyna pisze:

      Szybkie do wykonania i smakują każdemu. Polecam użyć też inne owoce np; maliny, borówki. Co kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *