Makowe zawijańce

[Głosów:6    Średnia:5/5]

Makowe zawijańce

Do Świąt jeszcze kilka dni, a w moim domu pachnie już makiem z bakaliami i drożdżowym ciastem. Uwielbiam ten zapach, nastraja mnie spokojem i radością w oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę. Świąteczne wypieki mają zawsze swoją historię. Makowe strudle wypełnione orzechami i rodzynkami piekły nasze babcie. Ochoczo wspominam baby i pulchne bułeczki, które wyrastały przy piecu opalanym drewnem. Pachniało na całej wsi. Tradycyjne wypieki rozpoznawało się nosem. To były czasy ech… Bajkowy, zimowy klimat. Dziś sama mam wspaniałą rodzinę i mogę przekazywać tradycję. Moje makowe zawijaski powstały na staropolskiej recepturze. Podobnie piecze się rolady makowe lub drożdżówki. Smakują doskonale z ciepłym kakao. Moja rada – gotowe ciasto z nadzieniem można zamrozić i upiec przed samą Wigilią. Zaplanuj pieczenie już teraz!

makowe-zawijance-1

Składniki na 14 makowych zawijańców:

Ciasto drożdżowe

320 g mąki pszennej tortowej
25 g świeżych drożdży
30 g cukru
125 ml mleka 3,2 % tłuszczu
szczypta soli
1 jajko ( biało oddzielnie od żółtka)
40 g masła roztopionego

Masa makowa

1 l wody
200 ml mleka ( może być dowolne roślinne)
200 g zmielonego maku
50 g miodu
1 jajko
50 g masła roztopionego
2 łyżki posiekanych i uprażonych pestek dyni
2 łyżki płatków migdałowych
100 g śliwek kalifornijskich namoczonych w śliwowicy

Ciasto

Do dużej miski przesiewam mąkę. W mące robię zagłębienie. Drożdże ucieram w kubku z łyżeczką cukru na jednolitą masę. Podgrzewam mleko i mieszam z utartymi drożdżami. Wlewam do zagłębienia, które zrobiłam w mące. Podsypuję delikatnie mąką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając bawełnianą ściereczką. Gdy rozczyn wyrośnie dodaję sól, żółtko ubite z pozostałą ilością cukru i wyrabiam ciasto rękami. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlewam roztopione masło. Ciasto wyrabiam do momentu, aż zacznie odrywać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószam mąką i odstawiam ponownie obok pieca. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatam, a następnie wałkuję formując prostokąt o grubości 8 mm.

Masa makowa

Wodę z mlekiem zagotowuję, wsypuję mak, ponownie doprowadzam do zagotowania i odstawiam na 30 minut. Gdy mak się zaparzy przepłukuję go na sicie zimną wodą i całkowicie odsączam. Do maku dodaję miód, jajko, roztopione masło oraz uprażone pestki dyni, migdały i posiekane śliwki kalifornijskie, które wcześniej namoczyłam w 100 ml śliwowicy. Wszystko razem mieszam.

Masę makową rozkładam na rozwałkowanym drożdżowym cieście i zwijam w rulon. Zawijam w folię aluminiową i wkładam do zamrażalnika na 1 godzinę. Przymrożone ciasto kroję na 1 – centymetrowe plastry, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Na koniec smaruje zawijaski białkiem. Piekę 14 – 16 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu.

Podaję wystudzone z gorącym kakao.

makowe-zawijance-3

makowe-zawijance-2

makowe-zawijance-4

Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze dla “Makowe zawijańce

  1. Kasik34 pisze:

    Upiekłam wczoraj, smakują jak u babci. Pyszne zawijaski. Dziękuje za przepis. Polecam. Świetne posty

    1. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *