Łosoś duszony w ziołach podawany z ryżem i szpinakiem

[Głosów:5    Średnia:4.8/5]

Łosoś duszony w maśle i ziołach z dressingiem

Szpinak duszony z jajkiem

Ryż jaśminowy z ziołami prowansalskimi

Co na obiad? To pytanie zadaje sobie każda pani domu, stojąc przed wyzwaniem nakarmienia całej rodziny. Bez przesady, nie będziemy gotować wielkich garów tłustych zup i karczków ociekających olejem, tylko przygotujemy lekkostrawny posiłek, który doda nam uczucia sytości, ale pozostawi jeszcze rezerwę. Latem żelazna zasada – nie objadamy się. Tej zasady trzymam się od lat. Obżarstwo nie sprzyja zdrowemu samopoczuciu, ani dobremu wyglądowi. Wybierajmy częściej warzywa i zamiast ciężkich mięs jedzmy ryby. Zobaczcie jak można ugotować dietetyczny obiad w szybkim tempie bez wysiłku, siłę zostawiamy na popołudniowy trening, spalający zbędne kilogramy. W naszym domu ostatnio dieta jest na topie. Bardzo dopinguję mojemu mężowi, któremu udało się już zrzucić 15 kg. Dzięki swojej wytrwałości i kilku mądrym radom swojej żony znów cieszy się sylwetką sprzed lat.

Polecam duszonego łososia z ziołami z dressingiem, podawanym z ryżem jaśminowym i szpinakiem z jajkiem

łosoś duszony z ziołami szpinak i ryż (2)

Składniki na obiad dla 2 osób:

2 kawałki świeżego łososia ze skórą ( waga 200 g -300 g)
zimne masło z lodówki ( 2 plastry)
kilka gałązek świeżego rozmarynu i mięty
sól morska gruboziarnista
pieprz cytrynowy
2 szczypty czarnuszki
połowa cytryny niewoskowanej

Ponadto:

szklanka ryżu jaśminowego
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
250 g młodego szpinaku baby
1 jajko
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Dressing:

200 ml chudego jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny

1. Zagotuj wodę z płaską łyżką soli i wsyp ryż jaśminowy. Gotuj ryż 10 minut na wolnym ogniu. Przełóż na sito i odczekaj chwilę. W dużej misce zmieszaj z roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi, dzięki temu uwolnisz więcej aromatu.
2. Rybę opłucz i za pomocą cienkiego nożyka usuń skórę. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Piekarnik nastaw na 180 0 C. Przygotuj dwa duże listki folii aluminiowej i umieść na nich łososia. Wyciągnij zimne masło z lodówki i ukrój po dwa plastry masła, połóż na wierzchu łososia. Oprósz solą gruboziarnistą, czarnuszką i pieprzem cytrynowym. Rozmaryn i miętę drobno posiekaj i dodaj do ryby. Zawiń teraz szczelnie ryby, tak aby nie wypłynęło masło podczas duszenia. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 14 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale pozostaw jeszcze w nim rybę, by nie utracić jej ciepła.
3. Szpinak przebierz i opłucz na sicie. Odsącz z nadmiaru wody. Rozgrzej dużą patelnię z łyżeczką oliwy i poduś szpinak przez chwilę, aż utraci swoją objętość. Wbij jedno jajko. Mieszaj i jeszcze chwilę duś wszystko razem. Posól i popieprz na końcu.
4. Do miseczki przelej jogurt. Wyciśnij przez praskę obrany czosnek i dodaj posiekany, umyty koperek. Wymieszaj wszystkie składniki.

Łososia podawaj skropionego świeżą cytryną  z dressingiem i ryżem ze szpinakiem.

łosoś duszony z ziołami szpinak i ryż (1)

 

łosoś duszony z ziołami szpinak i ryż (4)

Smacznego!

Sprawdź inne dania z łososiem:

 

la pasta z łososiem i szparagami (2)

La pasta z łososiem i szparagami

Łosoś teriyaki i sałatka z papają

Łosoś teriyaki i sałatka z papają

Tost z łososiem

Kanapka z łososiem

Risotto ze szpinakiem podawane z łososiem

Risotto ze szpinakiem podawane z łososiem gotowanym na parze

Print Friendly

Komentarz dla “Łosoś duszony w ziołach podawany z ryżem i szpinakiem

  1. Justyna pisze:

    Łosoś z sosem czosnkowym bardzo smaczny. Lekki obiad. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *