Lekki deser fit

[Głosów:5    Średnia:4/5]

DESER FIT TO LEKKIE ŚNIADANKO NA POCZĄTEK DNIA

Jest taki wyjątkowy moment wieczorem, kiedy czas płynie wolniej. Syn grzecznie śpi w łóżeczku. Przerwa wydawania dźwięków dziecięcych zabawek. W oddali słychać cichuteńkie pomrukiwania naszego Leona, który zapadł w kolejną psią drzemkę. Mąż wrócił z pracy. Mamy wreszcie czas dla siebie. Na tą okazję warto czasem mieć w lodówce pyszny, lekki, owocowy deser z niespodzianką w postaci super produktów. Tutaj wyobraźnia nakarmi wasze zmysły.Przecież nie każdy deser jest z jajek i bitej śmietany. W tych uroczych kieliszkach ukryły się same zdrowe składniki. Z tego przepisu możesz również skorzystać przygotowując poranne śniadanie, albo posiłek do pracy. Polecam ten przepis jako dietetyczny posiłek – Moja Chochla.

Deser Fit (5)

Superfoods ( 2 rośliny, zawarte w Fit deserze)

Jagody Goji – Goji berry jest odmianą czerwonej jagody, która rośnie na krzewie rośliny o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum. Rośnie ona na terenie Chin, Tybetu oraz Mongolii. Jest to niewątpliwie owoc, który dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przoduje nad innymi, dostarczając organizmowi cennych substancji odżywczych. Naprawdę warto zakupić ten cud natury, bo zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż np. w szpinaku. Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż owoc pomarańczy (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy). W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z kolei zawarty w goji beta-sitosterol, obniża poziom cholesterolu. Te cudowne jagody nie tylko przyciągają wzrok, dzięki mocnej barwie czerwieni, ale zyskały też popularność ze względów prozdrowotnych. Polecam odchudzającym się.

Ostropest plamisty uznawany jest za roślinę leczniczą już od ponad 2 tysięcy lat. Niektórym wydaje się, że to zwykły chwast. Nic bardziej mylnego. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach. Ostropest plamisty w celach leczniczych uprawia się teraz na szeroką skalę (w Polsce około 2 tys. ha). To dobra wiadomość, że ludzie chcą korzystać z bogactw natury. Działanie lecznicze wykazują owoce (zwłaszcza uprawiana odmiana Fructus Silybi mariani). Substancje zawarte w ostropeście plamistym w korzystny sposób wpływają na funkcjonowanie mózgu. Sylimaryna zmniejsza niekorzystny wpływ wolnych rodników na komórki mózgu oraz zapobiega ich degeneracyjnym zmianom. Jeśli więc masz problemy z koncentracją i pamięcią ostropest może się okazać dużym wsparciem, ponieważ zapobiega degeneracyjnym zmianom. Ale owoce ostropestu mogą też być cennym składnikiem żywności. Jako dodatek do pieczywa zapewniają ochronę wątroby. Wysoka zawartość oleju (bogaty w składzie kwasów tłuszczowych, a więc tych najcenniejszych, które wypłukuję z organizmu „złe” tłuszcze), oraz włókno pokarmowe oddziałuje nie tylko odżywczo, ale również dietetycznie.

Zrób terapię wstrząsową twojego organizmu i dostarcz sobie ogromną dawkę witamin, minerałów i kwasów nienasyconych. Przygotuj deser fit.

Deser Fit (3)

Składniki na 2 porcje deseru fit:

* 200 ml bio napoju ryżowego (można użyć innego mleka roślinnego)
4 łyżki płatków jaglanych ( błyskawicznych)
200 ml jogurtu naturalnego + 1 łyżka do malin
1 banan
2 łyżki ostropestu plamistego
150 g świeżych malin
łyżka jagód goji
2 łyżki poppingu z (amarantus prażony)
świeża melisa do przybrania

* Napój ryżowy, zwany mlekiem ryżowym, który często kupuje stanowi dla mnie zamiennik mleka krowiego. To napój stworzony dla wegan, składający się z bazy ryżowej i wody z dodatkiem oleju słonecznikowego.

1. Wlej napój ryżowy do rondelka, podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj płatki jaglane i poczekaj, aż zmiękną i wchłoną płyn.
2. Banana obierz i rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem ( można dodać soku z cytryny, jeśli chcesz deser zjeść następnego dnia, zapobiega  ciemnieniu banana). Wsyp ostropestu i wymieszaj wszystkie składniki.
3. Maliny opłucz i rozgnieć widelcem (zostaw kilka do dekoracji), dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszaj.
4. Na dno kieliszków podziel po równo ugotowane płatki jaglane. Nałóż musu bananowego, a następnie malinowego. Dodaj po jednej łyżce poppingu i jagody goji, dołóż kilka malin. Przybierz listkami świeżej melisy.

Smacznego!

Print Friendly

3 Komentarze dla “Lekki deser fit

  1. Bożena pisze:

    wygląda zachęcajaco

  2. Ola Bosacka pisze:

    Takie artykuły to dobra zachęta do zmiany trybu życia i zaczęcia stosowania naturalnych i zdrowych składników żywieniowych. Smacznie i zdrowo – to powinien każdy polubić!

    1. Justyna pisze:

      Bardzo dziękuję za komentarz. Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do lektury kolejnych wpisów na blogu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *