Leczo z cukinią i mango
Wiadomo nie od dziś, że leczo wywodzi się z nurtu kuchni węgierskiej. Znane jest również na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii, a nawet Izraelu. Na polskich stołach także często się gości. Receptura leczo opiera się głównie na warzywach z dodatkiem tłustej wędzonki, koniecznie w pikantnej postaci. Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza kotletów schabowych, lub jako samodzielną potrawę. W tym drugim przypadku dodaje się często do niego w trakcie duszenia kiełbasę w całości lub w plasterkach. Można też tuż przed końcem duszenia wmieszać do lecza jajka, po jednym na osobę. Innym sposobem jest dodanie na początku duszenia ryżu, który gotując się zagęszcza potrawę. W Polsce leczo przyrządza się często na oleju, z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Takie przyrządzenie potrawy znajduje wiele zwolenników. Jednak ja preferuję lżejszą wersję, którą z przyjemnością zaprezentuję na moim blogu. Moje leczo jest wegańskie. Cebulę podsmażyłam na oleju kokosowym i dodałam papryki, cukinię i soczyste mango. Takiej kombinacji warzyw jeszcze nie znacie. Słodkie mango tonizuje ostrość dania i doskonale smakuje ze słodką papryką i cukinią. Bardzo treściwe danie, wzmaga uczucie sytości już po jednej miseczce. Można podawać jako samodzielny posiłek, albo z chrupkim, żytnim pieczywem. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla. Pycha mniam….
Składniki dla 4 – 5 osób:
3 czerwone papryki ( mogą być też i żółte)
2 zielone papryki
1 cukinia
1 cebula
1 średniej wielkości mango
300 ml passaty pomidorowej
200 ml soku pomidorowego
2 – 4 ząbków czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chilli
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżka oleju kokosowego
Cebule obieram, kroję w talarki i podsmażam w głębokim garnku na oleju kokosowym.
W tym czasie myję cukinię i kroję w grubą kostkę, z papryki wyjmuje gniazdo nasienne, przekrawam na pół i kroję w paseczki. Obieram również mango, odkrawam od podłużnej, dużej pestki.
Wszystkie te warzywa, oprócz mango dodaję do szklistej cebuli, mieszam. Po chwili dolewam passatę pomidorową, sok pomidorowy, dodaje przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw potrawę według własnego wyczucia smaku. Jeśli wolisz łagodne danie to zrezygnuj z chilli i dużej ilości pieprzu. Leczo gotuję pod przykryciem około 15-20 minut. Warzywa muszą być miękkie ale nie mogą się rozpadać ani nie powinna jeszcze schodzić skórka z papryki. Zaglądajcie do garnka czasami.
Odstawiam z ognia i dodaję kawałki mango, mieszam wszystkie składniki i podaję jako ciepły posiłek z chrupkim pieczywem.
Smacznego !
Jeśli jesteś wegetarianinem:
Fantastyczny przepis. Godny polecenia. Dziękuje
To ja dziękuję