Kurka i Zajączek

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy. Maślano – cytrynowa kurka i zając. Szybkie do przygotowania ciasto, idealnie wilgotne, mięsiste, pyszne w smaku! Bez potrzeby wyjmowania miksera. Z ciasta można upiec baranki a także wszelkiego rodzaju babki lub babeczki w kształcie jajek. Ciasto rośnie z górką, którą po pieczeniu należy wyrównać. Z podanej ilości składników otrzymamy 1 litr ciasta. Zapraszam do wspólnych świątecznych wypieków z Moją Chochlą.

kurka i zajączek (3)

Składniki:
130 g masła
130 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
100 g kwaśnej śmietany 12%
130 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.

W garnuszku roztopić masło, przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać cukier, kwaśną śmietanę, jajka, skórkę i sok z cytryny – wszystko wymieszać do połączenia przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Formę litrową lub dwie foremki mniejszych rozmiarów wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Możesz piec w foremkach silikonowych, które nie wymagają natłuszczenia. Przelać do formy ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę przestudzić w formie. Uwolnić z formy, wystudzić, odciąć wyrośniętą górkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

kurka i zajączek (1)

Smacznego :-)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *