Kurczak po prowansalsku z pieczarkami cebulą zapiekany z serem

[Głosów:6    Średnia:4.5/5]

 

Kurczak po prowansalsku …….

Styl prowansalski przywodzi na myśl południe Francji: lawendowe wzgórza, zapach świeżych ziół i potraw, których charakter ukształtował klimat słonecznej prowincji. Styl prowansalski jest odmianą stylu rustykalnego. Styl narodził się w Prowansji – regionie położonym na Południu Francji, tuż nad Morzem Śródziemnym. Ciepły klimat oraz bliskość alpejskich szczytów miały wpływ na rozwój prostego, wiejskiego trendu, który zachwyca paletą kojących barw i praktycznych rozwiązań. Pozwoliłam sobie na użycie tej nazwy w moim daniu, bo w końcu mój kurczak zamarynowałam w dużej ilości ziół prowansalskich z dodatkiem oliwy. Pieczarki i cebula podkreślają aromat, a ser doskonale tu spaja wszystkie składniki. Danie bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami, podane jako danie główne lub z lekką sałatką do kolacji, albo zwyczajnie ze świeżą bagietką maczaną w oliwie. Stwórz dla siebie i najbliższych odpowiedni zestaw w roli głównej z kurczakiem w ziołowej marynacie. Polecam – Moja Chochla.

kurczak-po-prowansalsku-z-pieczarkami-cebula-zapiekany-z-serem-1

Składniki dla 3 osób:

500 g piersi z kurczaka
150 g pieczarek
2 czerwone cebule
150 g cheddar lub innego sera żółtego
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz cytrynowy

Marynata ziołowa

4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ziół prowansalskich
łyżeczka tymianku
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
łyżeczka bazylii suszonej
2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
sól morska do smaku

kurczak-po-prowansalsku-z-pieczarkami-cebula-zapiekany-z-serem-3

Przygotowuję marynatę. Do dużej miski wlewam oliwę i mieszam ją z wszystkimi ziołami. Kurczaka myję i osuszam, dokładnie solę z każdej strony. Wkładam do marynaty i solidnie nacieram. Owijam folią spożywczą i umieszczam na 2 godziny w lodówce.
Pieczarki myję i kroję w talarki. Cebulę obieram i siekam w pióra. Ser cheddar trę na tarce o grubych oczkach.

Zamarynowane piersi z kurczaka układam na dnie ceramicznego naczynia. Zasypuję pokrojonymi pieczarkami i cebulą. Oprószam pieprzem cytrynowym i posypuję startym serem. Potrawę zapiekam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub lekką sałatką, albo po prostu ze świeżym paluchem pszennym.

kurczak-po-prowansalsku-z-pieczarkami-cebula-zapiekany-z-serem-2

kurczak-po-prowansalsku-z-pieczarkami-cebula-zapiekany-z-serem-5

kurczak-po-prowansalsku-z-pieczarkami-cebula-zapiekany-z-serem-4

Smacznego!

Stwórz zestaw obiadowy:

Ziemniaki w soli morskiej z sosem mojo

Ziemniaki w soli morskiej z sosem mojo

LETNIA ZIELONA SAŁATKA  - dzięki zawartości zielonego barwnika w warzywach możesz oczyścić swój organizm z toksyn.

LETNIA ZIELONA SAŁATKA – dzięki zawartości zielonego barwnika w warzywach możesz oczyścić swój organizm z toksyn.

SAŁATKA Z GRUSZKĄ - lekka i pachnąca trawą cytrynową

SAŁATKA Z GRUSZKĄ – lekka i pachnąca trawą cytrynową

SAŁATKA Z GRANATEM KIEŁKAMI BROKUŁ I KASZĄ JĘCZMIENNĄ

SAŁATKA Z GRANATEM KIEŁKAMI BROKUŁ I KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *