Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska pełna inspiracji, nowego odkrycia smaków z dalekich zakątków. Od dawien dawna pełna aromatów. Pełna ciekawych przepisów pochodzenia między innymi: z Włoch, Hiszpanii, Turcji, Grecji i Francji.
W tym dziale znajdziecie zatem przepisy z regionów tych krajów. Często pozwolą one przypomnieć sobie minione wakacje i znowu poczuć smak urlopu. Czy to na spotkanie w kręgu rodziny, czy na wieczór z przyjaciółmi – przy zbiorze przepisów, które zamierzam stworzyć, znajdzie się coś odpowiedniego.

Włochy
Różnorodne przekąski, pizza własnej roboty, albo kurczak po toskańsku, risotto pozwalają na przeniesienie do własnej kuchni włoskich zwyczajów kulinarnych. Tiramisu, panna cotta to popularne desery na całym świecie.

Pizza własnej roboty. Sprawdź najlepszy przepis na ciasto drożdżowe do pizzy.

Pizza Fiesta

PIZZA FIESTA

Danie makaronowe w stylu kuchni włoskiej

Tagliatelle-z-wieprzowiną-i-fenkułem-5

TAGLIATELLE Z WIEPRZOWINA I FENKUŁEM

Spaghetti domowe

Spaghetti-bolognese-12_1

SPAGHETTI BOLOGNESE ALLA JUSTYNA

Lasagne po włosku

Lasagne-9

LASAGNE TRADYCYJNIE

Przenieś się do toskańskiej prowincji

 

kurczak-po-toskańsku-6

KURCZAK PO TOSKAŃSKU

Makaron w sosie pomidorowym na bogato

Pasta all’ pomodoro z kurkami i wieprzowiną

PASTA ALL’ POMODORO Z KURKAMI I WIEPRZOWINĄ

Tiramisu

TIRAMISU

TIRAMISU

Hiszpania
Łagodny klimat, ludzie przesiadują z winem i małymi zakąskami przed licznymi barami, rozkoszując się miejscową kuchnią. Paella, tortilla, tapas, czy bienmesabe, czyli słodki krem z migdałów, żółtek i cynamonu z regionu Wysp Kanaryjskich.

Tortilla w dietetycznej wersji

Tortilla ryżowa z kurczakiem curry (6)_1

TORTILLA RYŻOWA Z INDYKIEM CURRY

 

Pieczone ziemniaki w soli morskiej z sosem z Wysp Kanaryjskich

Ziemniaki-w-soli-morskiej-z-sosem-mojo-4_1

ZIEMNIAKI W SOLI MORSKIEJ Z SOSEM MOJO

Turcja
Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie. We współczesnej kuchni tureckiej widać także wpływy kuchni europejskiej – zwłaszcza greckiej, a także orientalnej. Ponadto wiele potraw bazuje na kuchni śródziemnomorskiej, która bogata jest w świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne np.: cynamon, to kwintesencja kuchni tureckiej. Pełno tutaj orzechowych dodatków i bakalii oraz miodu i słodkich syropów, które dodaje się do ciast i ciasteczek. Przykładem jest słodka i kleista baklava. Innym przysmakiem obficie nasączonym słodkim syropem jest tulumba.

Grecja
Potrawy znane z urlopów, na przykład słynna musaka, gyros i tzatzyki, zupa z soczewicy. Kuchnia grecka wyróżnia się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, która wykorzystywana jest niemal w każdym daniu greckim. Chrupiący chleb maczany w oliwie stanowi również popularną grecką przekąskę. Cukinia, bakłażan, papryka, feta, oregano, oliwa, cytryna, czosnek, mięta to z tych składników powstają aromatyczne zapiekanki i różne dania, obfitujące w mięso i ryby. Grecka kuchnia wypromowała też wegetariańskie potrawy – gołąbki z liści winogron, pierożki nadziewane serem. Wszystkie dania emanują głębią i szacunkiem do składników.

Wspomnienie greckich wakacji

musaka-4

MUSAKA

Śniadanie po grecku – czemu nie?

Śniadanie po grecku - jogurt z owocami i nasionami, oblany miodem

Śniadanie po grecku – jogurt z owocami i nasionami, oblany miodem

Francja
Ucztować jak bóg we Francji – to znane w niektórych krajach powiedzenie nie jest przypadkowe. Kuchnia francuska jest synonimem wyrafinowanej sztuki gotowania i największych doznań kulinarnych. Koniecznie z dobrym czerwonym winem. Creme brulee, francuski mus czekoladowy, tarta to tylko klasyki. Orkiszowe crepes i gryczane galettes, które wbiły się do łask światowych kulinariów. Smak orkiszowego chleba, zanurzonego w aromatycznym, warzywnym sosie z ziołami prowansalskimi i dużą ilością oliwy pozostanie w pamięci na zawsze.

Francuskie galletsy – naleśniki z mąki gryczanej

Gallets-ze-szpinakiem-w-sosie-śmietanowym-6

GALLETS ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Deser francuski, mus czekoladowy

Mus-francuski-019_1

Czekoladowy mus francuski ( Mousse au chocolat )

Tarta po nicejsku

Tarta-po-nicejsku-6_1

Tarta po nicejsku

Pasta z sardeli i oliwek – idealna na ciepłe tosty

Tapena - pasta z sardeli (3)

Tapenda – pasta z sardeli

Francuska sałatka z zieloną soczewicą

sałatka z soczewicą (3)

Sałatka z soczewicą

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly