Kremowy dip z awokado

[Głosów:8    Średnia:4.5/5]

Kremowy dip z awokado – najlepszy na przyjęcia

To trochę inna przystawka niż meksykańskie guacamole, choć głównym jej składnikiem jest zdecydowanie awokado. Dodatek śmietankowego serka Philadelphia przypomina bardziej amerykańską wersję tej pasty. W krajach gdzie awokado jest drogie używa się jako dodatkowego wypełniacza kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane ze względu na zagłuszenie smaku awokado. W moim kremowym dipie smak awokado jest wyraźnie wyczuwalny. Ponadto za sprawą serka zyskuje delikatną konsystencję, która sprzyja dziecięcym podniebieniom, a przecież wiadomo – u mnie pasta musi smakować wszystkim domownikom. Cieszy mnie widok malca wspartego na kolankach u boku stołu i wyjadającego paluszkiem z miseczki, zadając przy tym pytanie „mamusiu, a co to” i posyła promienny uśmiech w moją stronę. To nazywam magią chwili, której będę jeszcze wspominać nie raz. Może mało kto wie, że miąższ awokado jest o wiele bardziej kaloryczny niż smażony filet z kurczaka. Przygotowanie takiej pasty dla naszych pociech będzie stanowić pełne, zdrowe śniadanie. Kremowy, lekko pikantny dip świetnie sprawdzi się też na przyjęciach domowych. Zaskocz swoich gości i podaj jako przekąskę surowe warzywa, pokrojone w słupki z kremowym dipem z awokado. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne mogą być warzywa. Polecam mój sprawdzony przepis – Moja Chochla.

Kremowy dip z awokado (4)_wynik

Awokado jako pożywienie doskonałe – superjedzenie

Chociaż awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Obniżają poziom LDL (potocznie nazywany „złym cholesterolem”) i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobry cholesterol”) we krwi, zostało potwierdzone klinicznie. Ponadto zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy z wysokiej zawartości folianów, pomagają regulować homocysteinę, która jeśli jest jej zbyt dużo jest zwiastunem złego stanu serca. Nie warto więc kupować reklamowanych margaryn, które mają rzekomo obniżyć nam cholesterol. Wystarczy przyrządzić masełko z miąższu awokado. Natura wiele ma do zaoferowania.

Dr Daniel G. Amen, autor ‚,Zmień swój mózg, zmień swoje życie’’ (Change Your Brain, Change Your Life) uważa awokado za jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które dzięki witaminie E pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium.

W awokado jest też dużo potasu, nawet więcej niż w bananach, który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

Zdrowy, smaczny dip kremowy z awokado:

– na śniadanie jako pasta do kanapek
– jako przekąska z surowymi warzywami

– dip do nachosów i tortilli

Kremowy dip z awokado (1)_wynik

Składniki:

2 dojrzałe awokado
125 g serka Philadelphia
1 limonka lub 1 cytryna niewoskowana
6 suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
pęczek zielonej dymki
2 ząbki czosnku ( lub mniej)
1 papryczka pepperoni ( lub mniej)
łyżka czarnego sezamu
sól i pieprz bialy do smaku

Awokado przekrawam ostrym nożem na pół, wyjmuję pestkę. Wydrążam łyżeczką miąższ do miski. Gniotę widelcem na papkę i natychmiast skrapiam obficie wyciśniętym sokiem z limonki ( by zachować kolor owocu).

Suszone pomidory, obrane ząbki czosnku miksuję z serkiem śmietankowym na jednolity krem. Mieszam z rozgniecionym awokado. Dodaję posiekaną drobno zieloną dymkę i papryczkę ( dostosować z ostrością do swoich upodobań).

Czarny sezam praże przez chwilę na suchej patelni i studzę. Kremowy dip przegładam do salaterki, posypuję odrobiną zielonej dymki i prażonym, czarnym sezamem. Podaję z surowymi warzywami, pokrojonymi w słupki ( marchewka, seler naciowy, kalarepa, zielony ogórek).

Kremowy dip z awokado (3)_wynik

Kremowy dip z awokado (2)_wynik

 

Smacznego!

Pasty na śniadanie

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Tapenda - pasta z sardeli i oliwek

Tapenda – pasta z sardeli i oliwek

Pasta z tuńczykiem

Pasta z tuńczykiem

Pasta brie z krakersami

Pasta brie z krakersami

Do czego wykorzystać awokado?

Awokadowe trio

Awokadowe trio

Koktajl awokado z nasionami konopi

Koktajl awokado z nasionami konopi

Zielona kokta - pobudzająca i odżywcza

Zielona kokta – pobudzająca i odżywcza

LETNIA ZIELONA SAŁATKA  - dzięki zawartości zielonego barwnika w warzywach możesz oczyścić swój organizm z toksyn.

LETNIA ZIELONA SAŁATKA – dzięki zawartości zielonego barwnika w warzywach możesz oczyścić swój organizm z toksyn.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *