Kostka sernikowa z truskawkami

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Kostka sernikowa z truskawkami

To przepis na okazałą blachę sernika z truskawkami na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych z nutką aromatu arakowego. Pachnie zniewalająco i urzeka smakiem tradycyjnego sernika. Takim wypiekiem spokojnie możemy podjąć gości, tym bardziej, że starczy dla wszystkich nawet podwójna porcja, a drugą połowę sernika zapakujesz zaproszonym do domu. Sernik możemy upiec również z rabarbarem, to też sprawdzona już wersja, jednak dziś przedstawię moją ulubioną z truskawkami. Ciasto dobrze się kroi i nie kruszy się dlatego śmiało włóżmy je do kosza piknikowego i udajmy się z rodziną w plener. Polecam na weekend jako słodki przerywnik zabawy.

kostka sernikowa z truskawkami (4)

Składniki na blachę o wymiarach 23 x 30 cm:

Ciasto kruche

2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, zimnego
4 łyżki zmielonego brązowego cukru ( możecie więcej)
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150 g serka mascarpone
3 duże jajka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka aromatu arakowego
3 łyżki mąki pszennej

Ponadto:

350 g truskawek umytych i odszypułkowanych

kostka sernikowa z truskawkami (1)

Kruchy spód

Składniki na kruchy spód wyrobić w malakserze. W tym celu wsypujemy mąkę, sól, cukier i kroimy zimne mało w kostkę, wrzucając do suchych składników. Wyrabiać hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie – siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 – 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.

Masa serowa

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej

Masę serową przelać na podpieczony spód, na nią wyłożyć truskawki i powpychać je w masę, następnie na wierzch wysypać resztę kruchego ciasta w postaci kruszonki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 – 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.

kostka sernikowa z truskawkami (5)

 

kostka sernikowa z truskawkami (3)

Smacznego!

Sprawdź inne propozycje ciast:

szarlotka orkiszowa (4)

Szarlotka orkiszowa

 

sernik-z-rabarbarem-8

Sernik z rabarbarem

 

Jabłonka w migdałowym cieniu

Jabłonka w migdałowym cieniu

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *