Korzenne warzywa zapiekane z rodzynkami i kozim serem

[Głosów:9    Średnia:4.9/5]

Korzenne warzywa zapiekane z rodzynkami i kozim serem

Chyba każda gospodyni domowa marzyła o własnym przydomowym ogródku. Jeśli posiada się warunki, warto zastanowić się nad uprawą małego warzywniaka. Uprawa marchwi, buraka ćwikłowego, czy selera nie wymaga trudnych zabiegów pielęgnacyjnych, a wyjdzie jeszcze nam na zdrowie. Zalet jest bez liku, korzenne warzywa mogą być spożywane w stanie surowym lub po obróbce cieplnej. Dla mnie stanowią nieodłączny dodatek do wszystkich potraw jakie przygotowuję dla mojej rodziny. W okresie jesienno – zimowym na szczególną uwagę zasługują właśnie warzywa okopowe. Czy wiecie, że ziemniaki i seler korzeniowy tworzą zgrany duet. W zapiekance pod okrywą koziego sera są niemal nie do odróżnienia. Delikatny posmak orzechów, który wydobywa się z pieczonego selera doskonale współgra ze słodkimi rodzynkami, dlatego pozwoliłam sobie na małe szaleństwo i upchnęłam je między plastrami ziemniaków i selera, a pikantny ser kozi dopełnił reszty smaków. Polecam wegetarianom i nie tylko. Ta zapiekanka dobrze spiszę się jako dodatek do mięsa w daniu głównym.

korzenne-warzywa-z-kozim-serem-i-rodzynkami-1

Składniki na 4 porcje:

4 średniej wielkości ziemniaki
1 mały seler korzeniowy lub pół dużego selera
150 g sera koziego w kawałku
garść rodzynek sułtanek
natka pietruszki
sól gruboziarnista
pieprz świeżo mielony
łyżeczka suszonego oregano
oliwa do wysmarowania naczynia

korzenne-warzywa-z-kozim-serem-i-rodzynkami-2

Ziemniaki i seler obieram, myję, kroję w bardzo cienkie plastry. Posłuży nam tu mandolina. Ser kroję w kawałki. Natkę pietruszki siekam drobno.

Naczynie do zapiekania smaruję oliwą. Układam naprzemiennie plastry ziemniaka i selera. Oprószam solą i pieprzem do smaku. Posypuję suszonym oregano. Rozsypuję niedbale rodzynki i kawałki koziego sera.

Ustawiam temperaturę piekarnika na 200 st. C i zapiekam przez 35 – 40 minut. Wyjmuję z piekarnika i posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.

Prosta, smaczna zapiekanka warzywna pod serową płachtą. Idealne, samodzielne, wegetariańskie danie lub dodatek do głównego dania.

Niech żyją warzywa!

korzenne-warzywa-z-kozim-serem-i-rodzynkami-3

korzenne-warzywa-z-kozim-serem-i-rodzynkami-4

Smacznego!

Odkryj nowe pomysły na wegetariańskie dania

Ratatuj w sosie paprykowym

Ratatuj w sosie paprykowym

Tapas ze szpinakiem i batatami

Tapas ze szpinakiem i batatami

Pasztet z dynią

Pasztet z dynią

Zapiekanka z kaszy jaglanej z camembertem i warzywami

Zapiekanka z kaszy jaglanej z camembertem i warzywami

 

Pieczona papryka z kaszą jaglaną szpinakiem i kozim serem

Pieczona papryka z kaszą jaglaną szpinakiem i kozim serem

Pasztet Jaś Fasola

Pasztet Jaś Fasola

Leczo z cukinią i mango

Leczo z cukinią i mango

KHADI INDYJSKIE

KHADI INDYJSKIE

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie

Francuska pizza z botwiną i śliwkami

Francuska pizza z botwiną i śliwkami

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *