Koktajl awokado z nasionami konopi

[Głosów:6    Średnia:5/5]

Zielono mi 

Sycący napój, który dostarczy energię na cały dzień. Z braku czasu często odżywiamy się nieodpowiednio. Nie dbamy wystarczająco o wartości odżywcze naszych posiłków. Wszystko w pośpiechu i stresie. Mam na to radę. Wystarczy, że przygotujesz ten koktajl wieczorem , by następnego dnia móc delektować się jego smakiem. Łączysz przyjemne z pożytecznym. To prosta i szybka recepta na samo zdrowie. Spróbuj i ty!

Koktajl-awokado-z-nasionami-konopii-4

Ciekawostki:

Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy) obecne w awokado chronią serce. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B.

Koktajl awokado z nasionami konopii (2)

 

Sposób obrania awokado

Wybieramy awokado dojrzałe. Skórka po naciśnięciu palcem powinna się lekko uginać. W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż. Nóż zatrzyma się na pestce. Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.

Nasiona konopi – siemię konopne są nazywane super składnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka. Oprócz tego nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych.

Koktajl awokado z nasionami konopii (3)

Nasiona konopne, które można kupić w sklepach, nie są nasionami marihuany. Wyróżnia się bowiem dwa rodzaje konopi: konopie siewne i konopie indyjskie czyli marihuanę. Nasiona konopi siewnych są bezpieczne i jadalne.

Składniki na 2 szklanki koktajlu:
1 awokado
1 banan
50 g świeżego szpinaku baby
2 łyżeczki konopi – łuskanych, surowych nasion
2 szklanki mleka migdałowego
łyżeczka soku z cytryny ( koktajl zachowa swoją barwę)
garść świeżej melisy
kilka płatków migdałowych
2 łyżeczki syropu klonowego (niekoniecznie)

Awokado obierz ze skórki zgodnie z powyższą instrukcją. Szpinak opłucz i osusz. Banana obierz i pokrój w kawałki. Liście melisy rozetrzyj w dłoni, by wydobyć jak najwięcej aromatu. Wszystkie składniki wrzuć do miksera i zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko migdałowe i sok z cytryny. Dodaj nasiona konopi i ponownie zmiksuj. Koktajl powinien mieć konsystencję płynną. Jeśli jest zbyt gęsty dolej mleka. Przelej do szklaneczek, posyp migdałami i osłodź łyżeczką syropu klonowego.

Na zdrowie!

Pij zielone na zdrowie!

Print Friendly

2 Komentarze dla “Koktajl awokado z nasionami konopi

  1. zielonek pisze:

    Przepis na naprawdę turbo-koktajl! Musze wypróbować, szczególnie z nasionami, bo awokado znam, jadam i lubię.

    1. Justyna pisze:

      Oj tak, prawdziwe turbo doładowanie. Niezwykle sycący i bogaty w składniki odżywcze. Polecam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *